≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odložena odluka o izručenju Asanža SAD

Vreme čitanja: oko 2 min.

Visoki sud u Londonu odlučio da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da uloži žalbu protiv izručenja SAD. Naredno saslušanje u maju

  • 2
Džulijan Asanž Foto: Tanjug/AP

Londonski sud odlučio je da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (52) još neće iti izručen u SAD. KAko javlja AFP, sudije su odlučile da od Sjedinjenih Drćava zatraže dodatne informacije o ovom slučaju. Naredno saslušanje biće u maju.

Sud je presudio da Asanž može nastaviti svoju žalbu, osim ako SAD ne pruže "zadovoljavajuća uverenja" u vezi s pitanjem da li se može osloniti na Prvi amandman Ustava SAD-a i da li može biti podložan smrtnoj kazni.

Kako se navodi, da je sud odlučio drugačije, u roku od nekoliko dana mogao bi da bude izručen SAD, koje ga terete za špijunažu.

Ukoliko SAD ne bude dala ta uverenja, Asanžu bi mogla da bude odobrena žalba na odluku o ekstradiciji.

Dvoje sudija odlučivalo je u Visokom sudu u Londonu da li će staviti tačku na dugi pravni spor Asanža ili će ga dalje produžiti.

Ispred suda su se okupile pristralice osnivača Vikiliksa, uzvikujući parole o njegovom oslobađanju.

Pre današnje odluke Asanžov advokatski tim saopštio je da strahuje da će, ako ne uspe u dobijanju prava na žalbu, brzo biti poslat u SAD da se suoči s optužbama, iako će verovatno zatražiti od Evropskog suda za ljudska prava da blokira bilo kakav transfer.

Asanž je optužen za 17 optužbi za špijunažu i jednu optužbu za zloupotrebu računara zbog objavljivanja velikog broja tajnih američkih dokumenata na njegovom sajtu pre gotovo 15 godina. Američki tužioci tvrde da je Asanž podsticao i pomagao američkom obaveštajnom analitičaru Čelsi Mening da ukrade diplomatske kablove i vojna dokumenta koje je Vikiliks objavio.

Tokom dvodnevne rasprave prošlog meseca, Asanžovi advokati tvrdili su da je on novinar koji ruši tajnost i da je otkrio američke vojne nepravilnosti u Iraku i Avganistanu. Slanje Asanža u SAD, rekli su, izložilo bi ga politički motivisanom gonjenju i riziku od "flagrantnog kršenja pravde".

Vlada SAD je navela da su Asanžovi postupci daleko prevazišli ulogu novinara koji prikuplja informacije i da je u njegovom nastojanju da traži, ukrade i neizborno objavljuje tajne vladine dokumente stavio živote u opasnost.

Australijski računarski stručnjak je u britanskom zatvoru visoke bezbednosti poslednjih pet godina.

Porodica i pristalice Asanža kažu da su se njegovo fizičko i mentalno zdravlje pogoršali tokom više od decenije pravnih bitaka, uključujući utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. do 2019. godine.

"Džulijan je politički zatvorenik i mora biti pušten", rekla je Stela Asanž, koja se udala za osnivača Vikiliksa tokom njegovog boravka u zatvoru 2022. godine.

Asanžovi advokati kažu da bi on u SAD mogao biti osuđen na do 175 godina zatvora, iako su američke vlasti navele da će kazna verovatno biti znatno kraća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA