Vreme čitanja: oko 2 min.

Ptičiji grip otkriven kod krava u Americi, virus se nalazi i u njihovom mleku: Ovako su otkrili da su zaražene

Vreme čitanja: oko 2 min.

Farmeri su prvi put primetili da su krave obolele pre tri nedelje sa simptomima letargije i gubitka apetita, zatim su počele da daju znatno manje mleka

  • 2
ptičiji grip, H5N1 Foto: Shutterstock

Ptičiji grip je prvi put otkriven kod krava i u njihovom mleku na farmama u Teksasu i Kanzasu. Testovi su otkrili da je nepoznat broj krava bio pozitivan na tip A H5N1, soja koji je odgovoran za najveću epidemiju kod životinja.

Utvrđeno je da virus pogađa i starije krave, što je dokazano u Novom Meksiku, dok Ajova, još jedna država bogata mlečnim proizvodima, pomno prati situaciju.

Farmeri su prvi put primetili da su krave obolele pre tri nedelje sa simptomima letargije i gubitka apetita, zatim su počele da daju znatno manje mleka.

Zatim su brisevi mleka i nosa bili pozitivni na virus.

"Nismo ranije videli ništa slično. Bilo je kao da su prehlađene", rekao je komesar Ministarstva poljoprivrede Teksasa Sid Miler.

Muža krava Foto: Shutterstock/Zacchio

Iz Ministarstva poljoprivrede SAD se navodi da nema opasnosti da se zalihe mleka kontaminiraju i da je rizik za ljude nizak.

"Nema pretnje za javnost i neće biti nestašice u snabdevanju", rekao je Miler u saopštenju za javnost, a mleko bolesnih životinja se preusmerava ili uništava.

Pasterizacija takođe ubija viruse i druge bakterije, a poseban proces je potreban za mleko koje se prodaje preko državnih granica, navodi agencija.

"U ovoj fazi nema zabrinutosti za sigurnost komercijalnog snabdevanja mlekom i ova situacija ne predstavlja opasnost po krajnjeg potrošača", navodi se u saopštenju USDA.

Veterinar je istakao da je zaraženo mleko bilo gusto, sirasto, nije imalo normalnu formu.

porodica ćurdić, krava ruža, blizanci Foto: B.I.

Inače, ova situacija se dogodila samo nedelju dana nakon što je država Minesoti objavila da je kod koza na farmi došlo do izbijanja ptičijeg gripa.

Iako se čini da ovog puta nema mutacije, stručnjaci kažu da što je duže virus kod sisara neotkriven, to su veće šanse da dobije mutaciju koja mu omogućava da lakše zarazi ljude.

Na osnovu nalaza iz Teksasa, zvaničnici USDA (U. S. Department of agriculture) smatraju da su krave dobile virus od zaraženih divljih ptica, što je moglo da se desi kroz izmet ptica ili oralni sekret.

Stejsi Šulc-Čeri, virolog i stručnjak za grip u Dečjoj istraživačkoj bolnici St. Jude, rekla je za Njujork tajms da su ovi "slučajevi problematični" pošto se veruje da krave nisu među vrstama koje su posebno podložne ptičjem gripu.

Dr Tomas Mur, lekar za zarazne bolesti na Univerzitetu u Kanzasu, ranije je rekao za DailiMail.com da je zaražena koza u Minesoti označila "zabrinjavajući razvoj" jer pokazuje da se virus približava zarazi drugih sisara, pa čak i ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    26. mart 2024 | 17:29

    Zovite kona iz kriznog staba da preduzme mere protiv pticijeg gripa jel u Americi uveliko vlada??????

  • Mare

    26. mart 2024 | 18:00

    A svinjski grip otkriven kod kornjaca sa Galapagosa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA