Vreme čitanja: oko 2 min.

Najmlađa gradonačelnica u Ekvadoru ubijena usred vanrednog stanja: "Ovde niko nije bezbedan"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Ekvadora Daniel Noboa produžio je naredbu o vanrednom stanju za dodatnih 30 dana 7. marta

  • 0
Ubistvo, Bridžit Garsija Foto: Handout / AFP / Profimedia

Najmlađa gradonačelnica u Ekvadoru i njen portparol pronađeni su u nedelju ubijeni u vozilu, u vreme dok je u toj zemlji na snazi vanredno stanje zbog nasilja banci, saopštila je policija, prenosi USA Today.

Bridžit Garsija, 27-godišnja gradonačelnica San Vinsenta i članica levičarske Stranke građanske revolucije, pronađena je u vozilu pored svog savetnika, Žaira Lora, saopštila je ekvadorska policija na društvenoj mreži X.

Ekvadorska policija pronašla ih je bez znakova života i sa prostrelnim ranama.

Policija je dodala da radi na utvrđivanju motiva ovih ubistava.

Nakon prikupljanja balističkih dokaza i sprovođenja preliminarne istrage, policija je utvrdila da su pucnjevi ispaljeni unutar vozila.

Istragom se nastavlja analiziranje rute vozila, za koje se čini da je iznajmljeno, navela je ekvadorska policija u objavi na platformi X.

"Niko nije bezbedan u Ekvadoru"

Luisa Gonzales, članica Stranke građanske revolucije koja se kandidovala za predsednika Ekvadora 2023. godine, nazvala je smrt Garsije atentatom.

"Upavo sam saznala da su ubili našu koleginicu, gradonačelnicu San Vinsenta, Brigit Garsiju," napisala je Gonzales u objavi na X.

"Nemam reči... Ovde niko nije bezbedan", dodala je.

Bridžit Garsija Bridžit Garsija Foto: Ariel Ochoa / imago stock&people / Profimedia

Produženo vanredno stanje

Smrt Garsije dolazi nakon što je predsednik Daniel Noboa u januaru proglasio vanredno stanje širom zemlje i objavio da je Ekvador u "stanju rata" protiv bandi nakon nasilja koje je usledilo posle "unutrašnjeg oružanog sukoba" i bekstva iz zatvora navodnog vođe bande "Los Čoneros" Adolfa "Fita" Masijasa.

Masijasova banda optužena je za podmetanja brojnih auto-bombi, otmice i ubistva, izvestio je NBC News.

Predsednik Ekvadora Daniel Noboa produžio je naredbu o vanrednom stanju za dodatnih 30 dana 7. marta.

Tridesetšestogodišnji predsednik koji je obeležio 22 bande kao terorističke grupe rekao je da će produženje vanrednosg stanja pomoći "nastavku vojnih patrola po zatvorima i nasilnim područjima zemlje, održavanju reda i smanjenju broja ubistava," izveštava Rojters.

Prepolovljen broj ubistava

Tokom vanrednog stanja, broj ubistava je prepolovljen - smanjio se sa prosečnih 24 na 12 dnevno.

Do sada je vlada Ekvadora potvrdila da su 1.534 osobe uhapšene i pet "terorista" je ubijeno tokom više od 15.000 operacija širom države, izveštava The Guardjan.

Upozorenje za Amerikance

Ambasada i konzulat SAD u Ekvadoru savetuje američkim državljanima u inostranstvu da poštuju "sve lokalne zakone, uključujući smernice o policijskom času i zahtev za proveru krivične evidencije za strance koji ulaze u zemlju preko kopnenih graničnih prelaza iz Kolumbije ili Perua."

"Stanovnici i putnici, američki državljani, treba da nastave da budu posebno oprezni širom zemlje, da razmotre putovanje u oblasti označene kao 'nivo 3', i da ne putuju u oblasti označene kao 'nivo 4' u upozorenju," navodi se u saopštenju ambaasde i konzulata SAD u Ekvadoru.

Tri američka državljanina su ubijena u Ekvadoru 2022. godine, prema podacima Biroa za konzularne poslove SAD. Podaci za 2024. i 2023. godinu nisu bili dostupni do utorka.

"Američki državljani treba da budu svesni da osobe koje nisu povezane sa kriminalnim organizacijama mogu iskoristiti trenutni sukob da počine zločine iz prilike," navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA