Vreme čitanja: oko 3 min.

Britanija protiv Rusije može da se bori samo 2 meseca: Poražavajuće priznanje zamenika načelnika generalštaba

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

General pukovnik Rob Magovan, zamenik načelnika Generalštaba, priznao je to

  • 2
Britanska vojska vojnik maskirna kamuflažna uniforma Foto: Shutterstock

Britanske oružane snage moraju da upravljaju "operativnim rizikom" koji proizilazi iz nedostatka resursa koje bi želele da imaju u budućim ratovima, piše The Telegraph.

Ova informacije je isplivala nakon što je Grant Šaps, ministar odbrane, rekao poslanicima da je lobirao kod premijera Rišija Sunaka i ministra ekonomije i finansija Džeremija Hanta za više novca u nedavnom budžetu koji bi se potrošio na odbranu, ali nije uspeo da obezbedi povećanje.

Tokom saslušanja pred poslanicima u Odboru za odbranu Donjeg doma, visoki oficir Kraljevskih marinaca rekao je: "Bili smo veoma jasni da iznos novca koji trenutno trošimo na municiju ... što je značajno ... ne pokriva, u svim oblastima, pretnje sa kojima se suočavamo."

"Bili smo jasni da nam je potrebno da potrošimo više novca, iznad predviđenog, na ono što nazivamo integrisanim protivvazdušnim raketama."

Kada mu je Mark Fransoa, bivši ministar oružanih snaga, postavio pitanje da li je istina da Velika Britanija "ne bi mogla da se bori protiv Vladimira Putina duže od nekoliko meseci u potpunoj ratnoj situaciji zbog nedostatka municije i rezervi opreme, to je istina, zar ne?", general-pukovnik Rob je priznao da je to tačno.

Šaps je dodao da bi se svaki takav sukob vodio zajedno sa saveznicima iz NATO koji bi zajedno mogli da nadjačaju Rusiju, umesto da to bude samo Velika Britanija.

"Za ljude koji to gledaju i čuju da Velika Britanija nije spremna za rat isključivo sa Rusijom, važno je shvatiti da smo u NATO i da postoji međusaveznički odbrambeni sporazum Član 5, pa nikada ne bismo bili u takvoj situaciji."

Do ovoga je došlo nakon što je opsežna istraga Odbora za odbranu Donjeg doma otkrila da "sve više prenapregnute" oružane snage Britanije nisu spremne za rat sa Rusijom.

Otkriveno je da britanska vlada "nikada neće postići sposobnost ratovanja ili stratešku spremnost" bez hitnih reformi koje bi omogućile preokret u krizi regrutovanja, kao i da će biti neophodno dramatično povećati zalihe oružja i municije.

U jednom izveštaju, poslanici su rekli da Oružane snage zahtevaju više finansiranja kako bi "učestvovale u operacijama, istovremeno razvijajući ratnu spremnost", ili bi morale smanjiti "operativni teret" na vojsci.

Odboru su bivši vojni šefovi rekli da su Oružane snage "oslabljene" od 2010. godine i da bi se "u sukobu s jednakim protivnikom ... iscrpile nakon prvih nekoliko meseci angažovanja".

General-pukovnik Rob je insistirao da je Velika Britanija "spremna za rat", iako je priznao da nije pripremljena za dugotrajan sukob sa Rusijom.

Šaps je takođe rekao poslanicima da su lekcije naučene iz rata u Ukrajini pokazale važnost ratovanja dronovima zbog toga što su smrtonosni, a jeftini.

"Ovo u Ukrajini je verovatno prvi pravi rat dronovima i ne mislim da ćemo ikada ponovo videti rat koji ne uključuje obilnu upotrebu dronova", rekao je on.

Prošlog meseca, Velika Britanija je najavila da će, zajedno sa Letonijom, predvoditi novu koaliciju koja će dostaviti hiljade kamikaza dronova Ukrajini usred rastućih nestašica municije na linijama fronta.

U okviru ovog plana, zapadni proizvođači će biti angažovani da proizvedu napadačke dronove iz prvog lica (FPV), koje su ukrajinski vojni komandanti proslavili kao nešto što je promenilo rat sa Rusijom.

"Dronovi ruše uobičajene činjenice rata. Obično, svaka generacija postaje skuplja kako bi imala smrtonosni efekat, ali zapravo dronovi, koji nekad koštaju nekoliko hiljada funti, mogu biti izuzetno smrtonosni", rekao je Šaps.

Međutim, upozorio je da su "osnovno ratovanje i municija" i dalje važni u svakom budućem sukobu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    28. mart 2024 | 13:13

    Ovi jos mastaju o nekom ratu sa Rusijom!!!! ???? Samo napred ,odosmo svi u svemir:) ali vala vi pogotovo !

  • Jurij

    28. mart 2024 | 13:07

    Makron misli da bi njegovih 20000 vojnika,najverovatnije "robova" iz bivših kolonija pregazilo Rusiju ko plitak potok.Blic krig,do Vladivostoka za dva vikenda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA