Vreme čitanja: oko 2 min.

Poljska tvrdi da NATO pravi planove za obaranje ruskih projektila: Poslednji u nizu incidenata upalio alarme

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Krstareća raketa koju su ruske snage ispalile na cilj u zapadnoj Ukrajini prešla je oko 1,6 kilometara u poljski vazdušni prostor, u kom je provela 39 sekundi, saopšteno je iz Varšave

  • 2
Kindžal hipersonična raketa Mikoyan MiG-31 Foto: Shutterstock/Dianov Boris

NATO razmatra planove za obaranje ruskih projektila ako se približe granicama alijanse, tvrdi Poljska, nakon što je projektil zalutao u njen vazdušni prostor, piše The Telegraph.

Andžej Šejna, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske, rekao je lokalnoj radio stanici da se "različiti koncepti analiziraju unutar NATO ... uključujući i obaranje takvih projektila kada su veoma blizu granici Alijanse".

"Ali, to bi se moralo desiti uz saglasnost ukrajinske strane i uzimajući u obzir međunarodne posledice", dodao je on.

Telegraf nije mogao nezavisno da proveri ove navode.

U nedelju uveče, Varšava je saopštila da je ruska krstareća raketa ispaljena na cilj u zapadnoj Ukrajini prešla oko 1,6 kilometara u poljski vazdušni prostor u kom je provela 39 sekundi.

Ministarstvo odbrane Poljske aktiviralo je sisteme za protivvazdušnu odbranu i borbene avione F-16 NATO-a pošto je objekat zalutao preko granice Alijanse blizu Oserdova, sela u poljoprivrednoj regiji blizu granice s Ukrajinom.

Krstareće rakete mogu promeniti putanju u vazduhu da bi izbegle odbrambene sisteme.

Vladislav Kosiniak-Kamiš, ministar odbrane Poljske, kasnije je novinarima rekao da bi raketa bila oborena ako bi postojali bilo kakvi znaci da ide ka cilju u Poljskoj.

Jedna od opcija za odbranu je da se rakete obore pre nego što pređu iz Ukrajine u vazdušni prostor NATO-a. Međutim, ovo bi moglo biti korišćeno od strane Moskve kao opravdanje za eskalaciju u širi sukob van granica Ukrajine.

Prethodne incijacije ruskih raketa i bespilotnih letelica u vazdušni prostor NATO-a ostale su bez odgovora, uprkos sugestijama da bi član 5 Alijanse o međusobnoj odbrani mogao biti aktiviran kao odgovor na takav incident.

U utorak su Sjedinjene Američke Države saopštile da su spremne da ispune svoje obaveze prema NATO-u i da brane Alijansu u slučaju napada.

Upitana o izjavama Poljske, Sabrina Sing, portparol Pentagona, rekla je: "Ono što administracija ponavlja je da ćemo braniti svaki pedalj NATO. Ako bi saveznik iz NATO bio napadnut - sigurno to ne želimo da vidimo - mi ćemo braniti svaki pedalj Alijanse."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATA970

    28. mart 2024 | 16:43

    Samo čačkajte Ruse,pa će da vas svrbi gde niste mislili da može zasvrbeti.

  • Febo

    28. mart 2024 | 18:13

    Ha, ha, ha, a to kao ne radite vec u Ukrajini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA