Vreme čitanja: oko 3 min.

Italija proširuje kontroverzni zakon: Mafijašima oduzimaju decu da ne bi i ona postala kriminalci

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Di Bela je rekao da su ga neke majke kontaktirale tražeći pomoć kako bi spasile svoju decu od mafijaške indoktrinacije. Rekao je čak da je primio pisma od nekoliko bosova mafije koji su mu zahvalili što je njihovoj deci pružio šansu za drugačiji život.

  • 1
Dečak osnovna škola učionica Foto: Shutterstock

Italija nije samo obnovila, već je odlučila da proširi kontroverzni program za uklanjanje dece iz mafijaških porodica kako bi prekinula ciklus kriminalnog ponašanja koji se prenosi na nove generacije, javlja CBS News.

Projekat "Slobodan izbor" je bio prisutan u regiji Kalabrija — sedištu moćnog kriminalnog sindikata 'Ndrangeta — od 2012. godine. Sada će biti proširen na regije Sicilije i Kampanje, koje su domovi poznatih mafijaških organizacija Kosa Nostra i Kamora.

Cilj programa je da se deca izvuku iz mafijaške kulture u kojoj su rođena i tako prekine generacijski ciklus kriminala, pružajući deci šansu da žive normalan život.

Vlasti mogu ukloniti dete samo ako mogu da dokažu sudu da su fizički ili mentalno ugroženi kriminalitetom svoje porodice. Policija i socijalni radnici tada iznenada dolaze i odvode dete. Porodice nemaju pravo na žalbu u tom slučaju.

Do sada je 150 dece izdvojeno iz svojih porodica i smešteno u hraniteljske porodice na tajnim lokacijama širom zemlje. Trideset majki je izabralo da se pridruži svojoj deci, pri čemu je sedam takođe pristalo da budu svedoci za državne tužioce.

"Ovo je istorijski trenutak u borbi protiv mafije," rekao je ministar pravde Karlo Nordio na potpisivanju dokumenta o proširenju programa, koji su prisustvovali pet ministara vlade i Italijanska biskupska konferencija.

"Borba protiv mafije se takođe vodi otvaranjem novih puteva generacijama sposobnim da slobodno odluče koju budućnost žele da žive", dodao je Nordio.

Roberto di Bela, osnivač programa, rekao je na ceremoniji potpisivanja da se tokom svojih 25 godina kao sudija za maloletnike u Kalabriji nalazio se u situaciji da sudi očevima, a zatim i njihovim sinovima.


"Sudili smo dečacima koji su pokušali da ubiju svoje majke koje su želele da se razdvoje od svojih mafijaških muževa", rekao je.

Sa programom "Slobodan izbor", dodao je, "trudimo se da promenimo životne putanje koje bi inače bile neizbežne."

"Postoje deca koja uče da pucaju sa osam godina. Postoje deca koja se bave prodajom kreka sa osam godina", rekla je Kjara Kolosimo, šefica parlamentarne komisije za borbu protiv mafije u Italiji.

Di Bela je rekao da su ga neke majke kontaktirale tražeći pomoć kako bi spasile svoju decu od mafijaške indoktrinacije. Rekao je čak da je primio pisma od nekoliko bosova mafije koji su mu zahvalili što je njihovoj deci pružio šansu za drugačiji život.

Međutim, ovaj program je takođe izazvao kritike, s nekima koji tvrde da čak i mafijaši imaju pravo da budu očevi.

Borba protiv mafije i evolucija mafijaškog pejzaža u Italiji

Italija je poslednjih godina vodila odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala, što je dovelo ne samo do stotina hapšenja i sudskih procesa, već i do promene celokupnog mafijaškog pejzaža.

U septembru, Mateo Mesina Denaro, osuđeni "mozak" iza nekih od najgnusnijih ubistava koje je izvršila Kosa Nostra i koji je smatran Italijanom broj jedan u bekstvu, preminuo je u zatvorskoj bolnici samo nekoliko meseci nakon što je uhvaćen. Decenijama je bio u bekstvu.

Kriminalna organizacija koja je dugo bila ignorisana, bazirana u južnoj Italiji, u regionu Pulja, poznata kao Četvrta mafija, pojavila se u poslednjih nekoliko godina kao najnasilnija mafijaška organizacija u toj zemlji.

Jedan od vođa grupe, bazirane u gradu Fođa, pobegao je iz zatvora maksimalne bezbednosti 2023. godine vezujući posteljinu, ali je uhvaćen u Francuskoj u februaru.

Klanovi bazirani u i oko Fođe - iako manje sofisticirani od 'Ndrangete, Kamore ili Kosa Nostra mafijaških organizacija - navodno se oslanjaju na iznude, bombaške napade i pretnje kako bi iznudili novac od stanovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zora

    1. april 2024 | 07:30

    To je velika greška, onda im deca odoše u političare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA