Vreme čitanja: oko 2 min.

Talibani obećali Zapadu da će se nad ženama izvršavati jeziva smrtna kazna po šerijatu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mula Hibatula Ahundzada tvrdi da prava koja Zapad zahteva za žene u Avganistanu idu protiv oštre interpretacije šerijatskog prava

  • 5
Avganistan, žene Foto: Tanjug/AP

Vrhovni vođa Talibana obećao je da će početi sa javnim kamenovanjem žena na smrt, proglasivši da će se borba protiv zapadne demokratije nastaviti, javlja The Telegraph.

"Vi kažete da je to kršenje ženskih prava kada ih kamenujemo do smrti," rekao je Mula Hibatula Ahundzada u glasovnoj poruci, emitovanoj na državnoj televiziji tokom vikenda, obraćajući se zapadnim zvaničnicima.

"Ali, uskoro ćemo primeniti kaznu za preljubu. Bičevaćemo žene u javnosti. Kamenovaćemo ih do smrti u javnosti", izjavio je Ahundzada u svojim najstrožim komentarima od preuzimanja Kabula u avgustu 2021. godine.

"Sve ovo je protiv vaše demokratije, ali mi ćemo nastaviti da to radimo. I mi i vi tvrdimo da branimo ljudska prava - mi to radimo kao Božiji predstavnici, a vi kao đavolovi."

Avganistanska državna televizija, koja je sada pod kontrolom Talibana, emituje glasovne poruke za koje se tvrdi da su od Ahundzade, koji nikada nije viđen u javnosti osim na nekoliko starih portreta.

Veruje se da se nalazi u južnom Kandaharu, uporištu Talibana.

Iako su obećali umereniju vladu, Talibani su se brzo vratili surovim javnim kaznama poput javnih pogubljenja i bičevanja, sličnim onima iz njihove prethodne vladavine krajem 1990-ih.

Ujedinjene nacije su snažno kritikovale Talibane i pozvale vladare zemlje da zaustave takve prakse.

U svojoj glasovnoj poruci, Ahundzada je rekao da su ženska prava za koja se zalagala međunarodna zajednica protivna oštrom tumačenju islamskog šerijata.

"Da li žene žele prava o kojima govore Zapadnjaci? Ona su protiv šerijata i mišljenja verskih vođa, koji su oborili zapadnu demokratiju," rekao je.

"Rekao sam mudžahedinima da kažemo Zapadnjacima da smo se borili protiv vas 20 godina i da ćemo se boriti 20 i još više godina protiv vas," rekao je, naglašavajući potrebu za otpornošću u suprotstavljanju ženskim pravima među talibanskim vojnicima.

"To nije završeno kada ste otišli. To ne znači da bismo sada samo sedeli i pijuckali čaj. Donećemo šerijat u ovu zemlju," dodao je.

"To nije završeno nakon što smo preuzeli Kabul. Ne, sada ćemo doneti šerijat na delo."

Njegove izjave izazvale su bes među Avganistancima, a neki su pozvali međunarodnu zajednicu da poveća pritisak na Talibane.

"Pare koje dobijaju od međunarodne zajednice kao humanitarnu pomoć samo ih hrane protiv žena," rekla je Tala, bivša državna službenica, za The Telegraph iz prestonice Kabula.

"Kao žena, ne osećam se sigurno u Avganistanu. Svako jutro počinje sa nizom obaveštenja i naredbi kojima se nameću ograničenja i stroga pravila za žene, oduzimajući čak i najmanje radosti i gaseći nadu u svetliju budućnost," dodala je ona.

"Mi, žene, živimo u zatvoru," rekla je Tala, "A Talibani ga svakim danom čine sve manjim."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CAVEAT EMPTOR

    28. mart 2024 | 19:21

    isti takvi se šire i naseljavaju po evropi i ostalim delovima sveta ...

  • Nikolas

    28. mart 2024 | 19:33

    I NJIH JE ZENA-MAJKA RODILA !!!

  • Sloboda

    28. mart 2024 | 20:33

    Nije mi jasno tolike svetske sile koje se busaju naoruzanjem i vojskama a ne mogu da oslobode te žene ovog zatvora. Jeziva smo planeta naseljena kojekavim bolesnicima u glavu.Pa i kod nas su to ovi sto svako malo biju zene a u zakonodavstvu sede isti kiji nikako da uvedu dozivotnu kaznu za to delo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA