Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska se priprema za pretnju od terorizma na Olimpijskim igrama u Parizu

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najvažnije je obezbeđenje ceremonije otvaranja OI 26. jula

  • 0
Paris panorama, Francuska, Olimpijada, olimpijske igre 2024 Foto: Tanjug/AP

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen sastao se danas sa obaveštajnim službama te zemlje da bi procenili pretnju od terorizma na Olimpijskim igrama (OI) u Parizu koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta ove godine.

Najvažnije je obezbeđenje ceremonije otvaranja OI 26. jula, kada će flota od 94 čamca, na kojima će hiljade sportista držati zastave svojih zemalja, ploviti Senom šest kilometara, prenosi Gardijan.

Nju će pratiti druga flota od 80 čamaca u kojima će se nalaziti pripadnici medija i obezbeđenje, dok će se, prema procenama, oko 222.000 ljudi okupiti uzduž reke i još 200.000 će gledati ceremoniju iz zgrada.

Vazdušni prostor u krugu od 150 kilometara oko Pariza će biti zatvoren tokom ceremonije zbog potencijalnog napada dronom, a više od 45.000 pripadnika policije će biti mobilisano, od kojih će mnogi biti na krovovima zgrada sa snajperima i u čamcima.

Darmanen je izjavio da je Francuska uvek pod pretnjom, naročito tokom većih događaja, jer "brani univerzalne vrednosti i sekularizam", kao i da ima "veoma efektivan obaveštajni sistem.

''Zaustavljamo zavere u razvoju skoro svakog meseca", rekao je francuski ministar.

Prema istraživanju za francusku televiziju BFMTV, 80 odsto Francuza je zabrinuto zbog terorizma, 59 odsto je optimistično da će njihova država uspešno sačuvati bezbednost OI, dok 57 odsto podržava održavanje ceremonije otvaranja na otvorenom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA