Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemački političar primao novac iz Rusije? On poriče skandalozne navode, nazvao ih klevetom

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

List N je ranije objavio da je BIS otkrio mrežu koju je organizovala Rusija i koja je pokušala da utiče na izbore za Evropski parlament u raznim evropskim zemljama

  • 0
Nemačka, nemačka zastava Foto: Shutterstock/canadastock

Peter Bistron, zastupnik alternative za Nemačku u Bundestagu bio je, prema češkoj Sigurnosno-informativnoj službi (BIS), jedan od političara koji su primali novac od ruske uticajne organizacije, pišu Denik N i magazin Der Spigel.

Nemački desničar češkog porekla nazvao je to klevetom. List N je ranije objavio da je BIS otkrio mrežu koju je organizovala Rusija i koja je pokušala da utiče na izbore za Evropski parlament u raznim evropskim zemljama.

Nakon izveštaja BIS-a, poljska kontraobaveštajna agencija ABW počela je da istražuje ​​aktivnosti proruske špijunske mreže usmerene protiv država i tela Evropske unije nakon uzbune BIS-a, izvestili su tamošnji mediji.

Prema Politicu, premijer Belgije takođe je juče obavestio o razotkrivanju ruske propagandne mreže i saradnji s češkim obaveštajnim službama.

Peter Bystron Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

Kako navode češke kontraobaveštajne službe, novac je u Pragu predat antiestablišmentskim političarima iz Nemačke, a drugi novac usmeren je na rad proruske veb stranice Voice of Europe. Spominju ga i tamošnji mediji vezano uz Poljsku i Belgiju.

Međutim, Peter poriče tačnost ovih navoda.

"Nisam upoznat s ovom informacijom. Na temelju bolnih iskustava iz prethodnih predizbornih kampanja pretpostavljam da je reč o "kleveti", rekao je za magazin Der Spigel.

Između ostalog, Bistron je dao intervjue za portal Voice of Europe, koji je od srede na češkoj listi sankcija. Političar i biznismen Viktor Medvedčuk i političar Artyom Marčevskij takođe su ponovno na listi.

Prema obrazloženju, Medvedchuk tajno financira Voice of Europe na daljinu i daje smernice Marčevskom, koji zapravo upravlja kompanijom. Prema dokumentu, Marčevskog koristi za financiranje saradnje sa novinarima u za skrivenu financijsku potporu odabranih pojedinaca iz redova kandidata na izborima za Evropski parlament.

Bistron dolazi iz Moravske, a emigrirao je u Nemačku s roditeljima 1987. godine. Prema Deniku N, poznat je po svojim proruskim stavovima i vezama s istomišljenicima čeških političara. Godine 2021. godine posetio je Medvedčuka u Kijevu u vreme kada su ga ukrajinske vlasti držale u kućnom pritvoru pod optužbom za izdaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA