≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preminula bjuti influenserka Sofija (22) u sedmom mesecu trudnoće: Nije znala da boluje od denga groznice

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nažalost, ni njena nerođena beba nije preživela

  • 0

Influencerka Sofija Amorim (22) umrla je nakon što je pretrpela višestruko otkazivanje organa, uprkos najboljim naporima lekara u Gojaniji, u Brazilu, da spasu nju i njeno dete.

Nažalost, bjuti blogerka, koja je bila u sedmom mesecu trudnoće, umrla je od denga groznice koju prenose komarci, a lekari nisu uspeli da spasu nerođeno dete.

Influencerka Sofija Amorim umrla je u sredu nakon što je pretrpela višestruko otkazivanje organa. Nažalost, ni njena nerođena beba nije preživela.

"Dugo se želila da pati od kratkog daha, pa su mislili da je to bila anksioznost. U utorak popodne su otkrili da boluje od denga groznice i otišli ​​su da joj "poslušaju" pluća. Bili su puna vode. Oko 22 sata morali su da je intubiraju", priča Sofijina prijateljica.

"Beba je već umrla u stomaku u ranim jutarnjim satima, nisu je odmah porodili jer su joj trombociti bili veoma niski, a mogla je da izgubi previše krvi. Carski rez je bio poslednje rešenje da pokuša da joj se spase život", objasnila je prijateljica.

Sofija je počela da se oseća loše 22. marta, prema izveštajima lokalnih medija, a samo četiri dana kasnije lekari su potvrdili da je dobila denga groznicu.

Ova bolest, koju prenose komarci, glavni je zdravstveni problem širom Južne i Centralne Amerike.

Trenutno postoji 72.747 potvrđenih slučajeva denga groznice u regionu, prema podacima brazilskog državnog odeljenja za zdravstvo Gojasa - što je ogroman porast od 257 odsto u odnosu na prošlu godinu. Smrtonosna bolest je uzrokovana virusom koji prenose komarci Aedes aegipti i najsmrtonosnija je buba na svetu koju na ljude šire insekti, tvrde stručnjaci.

Denga groznica je najčešća u jugoistočnoj Aziji, ostrvima zapadnog Pacifika, Latinskoj Americi i Africi. Ali bolest se širi na nova područja, uključujući lokalne epidemije u južnoj Evropi.

Blaga denga groznica izaziva visoku temperaturu i simptome slične gripu, ali teški oblik denga groznice, koji se takođe naziva denga hemoragična groznica, može izazvati ozbiljno krvarenje i smrt. Evropske zemlje u kojima je denga pronađena su Hrvatska, Francuska, Italija, Španija i Portugal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA