Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljski predsednik uložio veto na zakon kojim se olakšava pristup kontraceptivnim pilulama

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većinski katolička Poljska jedna je od samo dveju članica EU u kojima žene moraju da imaju recept za hitnu kontracepciju

  • 0
Andžej Duda Andrzej Duda Poljska Varšava Foto: Tanjug/AP

Poljski konzervativni predsednik Andžej Duda danas je uložio veto na zakon koji ženama olakšava pristup piluli za dan posle, izazvavši bes levih i liberalnih političara, prenosi Index.

Većinski katolička Poljska jedna je od samo dveju članica EU u kojima žene moraju da imaju recept za hitnu kontracepciju.

Po novom zakonu osobama starijim od 15 godina ne treba recept, čime bi se ukinulo ograničenje koje je 2017. uvela bivša vlada nacionalističke stranke Pravo i pravda, čiji je Duda saveznik.

"Predsednik ne može da prihvati zakonska rešenja koja deci mlađoj od 15 godina omogućuju pristup medicinskim proizvodima koji se koriste u kontracepciji bez nadzora lekara i koja zaobilaze ulogu i odgovornost roditelja", piše u saopštenju kancelarije predsednika.

Dodao je, ipak, da je otvoren za opciju po kojoj odraslim ženama ne treba recept za pilulu za dan posle.

Poslanici Nove ljevice, koja je deo proevropske koalicione vlade, reagovali su besno.

"Konzervativna ideologija pobedila je nauku i ženska prava. Ali samo nakratko", rekla je poslanica Joana Šering-Vilgus na X-u.

Ministarka zdravlja Izabela Leščina najavila je prošle nedelje da će vlada, ako Duda blokira zakon, omogućiti da recepte izdaju apotekari koji prodaju pilulu, umesto da žene kao sada moraju na pregled kod lekara.

Koaliciona vlada je po pitanju abortusa podeljena na leve i liberalne s jedne i konzervativnije poslanike s druge strane. Ipak, uspeli su da se dogovore u vezi ponovnog budžetskog finansiranja veštačke oplodnje.

(Telegraf.rs)

Video: Održana parada ponosa u Poljskoj: Na skupu prisutan veliki broj policajaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA