Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni šef mafije Sandokan progovorio prvi put nakon 26 godina u samici

K. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skjavone je bio glava takozvanog klana Kasalesi, koji je djelovao uglavnom na sjeveru regije Kampanija

  • 0
Francesco Schiavone Sandokan Foto: Cirillo / Zuma Press / Profimedia

Nakon 26 godina zatvora, važan šef napuljske mafije Kamora Frančesko Skjavone, poznat pod nadimkom Sandokan, počeo je sarađivati ​​s pravosuđem. Skjavone (70), koji je osuđen na doživotni zatvor, počeo je svedočiti zbog zdravstvenih problema, javljaju mediji.

Prema mišljenju stručnjaka, to bi moglo razjasniti neke veze između organizovanog kriminala, politike i privrednika.

Skjavone je bio glava takozvanog klana Kasalesi, koji je delovao uglavnom na severu regije Kampanija.

Skajvonea je policija uhvatila 1998. godine zbog kriminalnih radnji, među kojima je i učešće u nekoliko ubistava, a više puta je osuđivan na doživotni zatvor.

Ceo boravak u zatvoru proveo je u strožem režimu prema zakonu 41 bis, gde zatvorenik boravi u samici i ima vrlo ograničen kontakt s okolinom.

Francesco Schiavone Sandokan Foto: Napoli/Giacomino / Zuma Press / Profimedia

Kako pišu italijanski mediji, Skjavone je pre nekoliko sedmica počeo da sarađuje s pravosuđem. To se dogodilo nedugo nakon što je prebačen u specijalizovani centar za bolesne zatvorenike u Akuili, što ide u prilog teoriji da se na suradnju odlučio zbog zdravstvenih problema.

Osuđene mafijaške vođe obično dobijaju razne ustupke ako odluče sarađivati ​​s pravosudnim sistem. Ako to ne učine, obično ih drže jako dugo u strogom zatvorskom režimu, a neki od njih su čak i umrli u zatvoru.

Godine 2018. i 2021. počeli su da svedoče Sjavonovi najstariji sinovi Nikola i Valter, koji su takođe bili u zatvoru. Prema mišljenju stručnjaka, Skjavone bi mogao svedočiti o odnosima organizovanog kriminala, političara i privrednika, piše Klix.ba.

Na primer, njegov je klan bio uključen u ilegalno odlaganje velikih količina opasnog otpada oko Kaserte, što je dovelo do povećane učestalosti raka u tom području.

- Hoće li u sklopu saradnje otkriti značajne informacije ili će se ponašati kao njegov sin, supruga (i drugi bivši šefovi) koji su do sada otkrili vrlo malo - komentarisao je novinar i autor Roberto Saviano, koji je napisao niz knjiga o organizovanom kriminalu oko Napulja.

Italijanski novinari još nemaju detaljnijih informacija o izjavama jer su se odvijale u tajnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA