Vreme čitanja: oko 2 min.

Italijan pao zbog šverca nafte vredne 21 milijardu $ živeo u raju: Otkriveno kako je zaradio basnoslovne pare

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"On je samo posrednik", tvrdi njegov advokat Joanis Marakakis

  • 3

Raskošna vila u Vari u Grčkoj bila je skrovište 47-godišnjeg Italijana koji je uhapšen juče ujutro na području Varkize nakon izvršenja međunarodne poternice koja je bila raspisana protiv njega zbog učešća u međunarodnom lancu krijumčarenja nafte, piše Protothema.

Reč je o raskošnoj vili, na samo korak od mora, gde je međunarodni kriminalac sa svojom porodicom živeo poslednjih godina.

Ova posebna nekretnina bila je i sedište biznisa njegove supruge, koja je podrum pretvorila u galeriju i često organizovala izložbe moderne umetnosti.

Jednoporodična kuća podseća na tvrđavu sa visokom ogradom koja ograđuje bazen i vrt, dok se na svakom ćošku nalaze kamere koje snimaju svaki pokret unutar i oko vile.

Ulazna vrata sastoje se od crnog, zatamnjenog stakla, a ispred njih je parkiran veoma skup terenski džip.

Kako je delovao italijanski krijumčar nafte

Kako je proizašlo iz istrage, protiv 27-godišnjeg Italijana bio je raspisan nalog za hapšenje radi njegove ekstradicije vlastima Bolivarske Republike Venecuele, kako bi bio suđen za krivična dela nelegalne trgovine i trgovine strateškim resursima i materijalima, kriminalnog organizovanja i teškog krijumčarenja.

Konkretno, prema venecuelanskim vlastima, uhapšena osoba se smatra vodećim članom pomenute organizacije koja je, prema izveštajima stranih medija, obavljala "zlatne" poslove jer je uspela da ostvari profit koji premašuje iznos od 21 milijarde dolara.

Što se tiče njenog načina funkcionisanja, organizacija je, kao pravi vlasnik tankera i pod krinkom legitimnih pomorskih kompanija, nabavljala satelitske transpondere i identifikacione uređaje sa neiskorišćenih brodova u lukama azijskih zemalja i postavljala ih na svoje brodove, koji bi tovarili naftne proizvode u venecuelanskim lukama.

Vari, Varkiza, Grčka Foto: Shutterstock/Aleksandar Todorovic

Naknadno, pomenuti tankeri, prevozeći naftne proizvode, onesposobljavali bi pomenute sisteme, kako bi članovi organizacije mogli prisvojiti teret, obmanjujući zakupce.

Iz njihovog delovanja, kriminalna grupa je ostvarila, kako je već pomenuto, profit u milijardama dolara, nanoseći štetu kako zakupcima "legitimne" pomorske kompanije, tako i venecuelanskoj državi.

Uhapšena osoba biće danas dovedena na saslušanje u Prvostepeno tužilaštvo u Atini i u Apelaciono tužilaštvo u Atini 1. aprila.

"On je samo posrednik", tvrdi advokat

U svojim izjavama, poznati advokat Joanis Marakakis, koji je prijatelj 47-godišnjeg Italijana, ističe da je uhapšena osoba samo posrednik u prevozu i da je prethodno bio uhapšen u Dubaiju za isti slučaj, ali je oslobođen posle suđenja.

"Mi smo prijatelji sa Erikom, kontaktirao sam njegovu suprugu i ona mi je rekla da je zbog istog slučaja u Dubaiju zaustavljen pre nekoliko meseci jer je imao poternicu.

"Prošao je svoje u Dubaiju, ali je pušten jer se ispostavilo da je samo menadžer u prevozu", kaže advokat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA