Vreme čitanja: oko 5 min.

Zastrašujući snimci: Zaglavili na žičari dok ih je vetar od 110 km/h bacao na sve strane, srećom preživeli

Vreme čitanja: oko 5 min.

Užasajući video pokazuje Bartovu i Daninga dok vetar baca na sve strane sedište ski-lifta na kom su se nalazili, gondola preko puta pretila da će se sudariti s njihovom tokom agonije koja je trajala čak 40 minuta, a tokom koje je drugi skijaš uz vrisak ispao sa svog sedišta

  • 0
Cervino, Italy Foto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Iskusna skijašica koja je bila zaglavljena na ski-liftu koji je udarao vetar brzine 110 kilometara na sat mislila je da će umreti - viralni snimak pokazuje nju i prijatelja kako su nasilno bacani u svojim sedištima na oko devet metara iznad zemlje.

Stefani Bart (48) putovala je sa porodicom i dugogodišnjim prijateljem Barnabijem Daningom u skijaški centar Servino u Italiji ranije ove nedelje za skijaški odmor iz snova, ali je doživela noćnu moru dok su se vetrovi pojačavali tokom vožnje ski-liftom.

Užasajući video pokazuje Bartovu i Daninga dok vetar baca na sve strane sedište ski-lifta na kom su se nalazili, gondola preko puta pretila da će se sudariti s njihovom tokom agonije koja je trajala čak 40 minuta, a tokom koje je drugi skijaš uz vrisak ispao sa svog sedišta.

Ali, rukovodioci skijališta koje se nalazi u senci čuvenog Materhorna, navodno su pokušali da umanje opasnost u kojoj su se našli majka dvoje dece i njen dugogodišnji prijatelj - što je izazvalo bes majke nakon njenog strašnog iskustva.

Bartova, koja skija od treće godine odrastanja na svom rodnom Novom Zelandu, zaklela se da više nikada neće skijati u Italiji ako skijalište ne pooštri svoje bezbednosne protokole.

"Oni peru ruke od toga i ne osećam da su bilo kakvi bezbednosni protokoli na snazi", rekla je za Daily Mail.

"Proveli smo 40 minuta boreći se za život, a da niko s nama nije komunicirao, niko nije proverio da li smo u redu."

"Bili smo traumatizovani. Bila sam u šoku. A oni misle da naši životi nisu bili u opasnosti. To je ludost."

Ova majka dvoje dece i njen prijatelj iz studentskih dana krenuli su prema žičari ka kraju dana u četvrtak kako je vidljivost počela da opada.

Koristili su prevoz ranije tog dana i nije bilo sugestija od operatera da nije bezbedno.

Ali, pet minuta nakon početka vožnje, blizu vrha, žičare su deaktivirane jer su prekoračeni nivoi tolerancije vetra od 70 km/h - ostavljajući par, kao i još jednog skijaša u gondoli iza njih, doslovno u vazduhu.

"Naša zadnjica nije bila na sedištima, držali smo se za prednju kupolu i bukvalno smo se ljuljali u vazduhu", rekla je.

"Jedini razlog zašto sam živa je što sam bila tamo sa Barnabijem, koji ima 100 kilograma i mogao je to da izdrži. U jednom trenutku, moje skije su bile preko mojih ramena."

Kao što se vidi na snimku, gondola preko puta počela je snažno da se ljulja i okreće u frenetičnom naletu vetra, i u nekoliko trenutaka pretila je da se sudari sa Bartovom i Daningom - čije skije se mogu videti kako vise sa sedišta.

Usamljeni skijaš u stolici iza, rekla je, "vrištao" je dok su ga vetrovi vrteli.

Plastična kupola koja bi trebalo da ga zaštiti tokom vožnje bila je otvorena i delovala je "kao jedro", još jače udarajući u njegovu stolicu.

Na kraju je ispao, a taj strašan trenutak uhvaćen je na kameri drugog skijaša koji je video podelio na društvenim mrežama.

Jedan očevidac je rekao da je kasnije video čoveka kako hoda sa spasiocima na skijama i da je helikopterom prebačen u bolnicu, a Bartovoj je kasnije pušten snimak na kojem se čuje da je policiji rekao da je skočio, plašeći se za svoju bezbednost ako ostane na mestu.

Servino S.p.A je prethodno saopštio drugim medijskim agencijama, uključujući BBC News, da su svi putnici "stigli na svoje odredište bezbedno".

Bartova je nastavila: "Njegovi krici su bili jezivi. Zvučalo je kao da pada u smrt. Strašan strah sam doživela na toj žičari. To je bilo najstrašnije iskustvo u mom životu."

Plačući, dodala je da je mislila da više neće videti svoja dva sina, stare devet i 11 godina, kao i svog supruga.

"Stolica s leve strane se ljuljala na centimetar od nas, pa sam razmišljala o skoku, razmišljala sam o tome tri puta", rekla je.

"Mislili smo da ćemo pasti i poginuti, razgovarali smo da li bi bilo bolje imati slomljene noge ili slomljenu karlicu od skoka i biti živ nego da nas vetar izbaci.

"Sećam se da sam pomislila: 'Samo moram da se držim'. Razmišljala sam o svojoj deci, o svom suprugu. Barni je rekao: 'Ne skači'."

Cervino, Italy Foto: Optikat / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon oko 20 minuta torture, radnici skijališta su stigli da se popnu na stub pored njihovog kako bi navodno popravili senzor koji bi omogućio da se žičara ponovo pokrene.

Bartova tvrdi da su se oni popeli na stub, oko devet metara iznad zemlje, bez bilo kakve sigurnosne opreme iako su bili jaki vetrovi, ali skijalište to negira.

Konačno, žičara je krenula ka vrhu staze Plan Torete, omogućavajući Bartovoj i Daningu da siđu - u tom trenutku je pala na kolena od šoka.

Tvrdi da nije bilo operatera žičare na stanici na vrhu - što znači da su ostavljeni da se sami saberu nakon iskustva bliske smrti pre nego što su skupili hrabrosti da odskijaju nazad.

Jedva se seća spusta, oslanjajući se na mišićnu memoriju da se spusti niz padinu dok je bila ispunjena adrenalinom i još u stanju šoka.

Po povratku u odmaralište, zahtevala je sastanak sa šefovima odmarališta - i sela je sa predsednikom i glavnim inženjerom u petak da bi im ispričala traumatično iskustvo.

Ali, napustila je sastanak još više uznemirena nakon što su, kako tvrdi, odbili da ozbiljno shvate njenu brigu o sigurnosti i pokušali da "operu ruke od toga".

"Pokušali su da kažu da nikada nismo bili u opasnosti. Mislim da su možda rekli da će razmotriti komunikaciju s osobljem, ali to je sve."

"Sve što sam dobila od njih bilo je: -Žao mi je što ste se uplašili'. Nije bilo ni trunke saosećanja, nije bilo 'to ne bi smelo da se desi' - samo to da su stolice 'radile unutar svojih granica'".

"Ali da je moj devetogodišnjak bio u toj žičari, danas ne bi bio ovde. Da sam bila sama u toj žičari, danas ne bih bila ovde da ispričam priču."

"Posle toliko godina skijanja, znam da se okolina može brzo promeniti, ali se takođe oslanjamo na njihovo tehničko znanje da bismo bili sigurni."

"Rekli su da rade od 1936. godine i nikada nisu imali smrtni slučaj. Ovo je bilo blizu."

"Skijala sam u Kanadi, u Severnoj Americi, odrasla sam skijajući u Novom Zelandu, skijala sam kroz Evropu. Nikada više neću skijati u Italiji."

Daily Mail je kontaktirao predsednika odmarališta i glavnog inženjera za komentar.

U odgovoru u njihovo ime, portparol odmarališta Servino rekao je da ih nije bilo moguće kontaktirati zbog Uskršnjeg odmora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA