Vreme čitanja: oko 2 min.

Ribar (70) otišao na pecanje, pronađen posle pola godine: Preživeo na -39 stepeni, a ovim se sve vreme hranio

K. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos tome što se hranio ribom i korom drveća i palio vatru da bi se ugrejao, penzioner je bio "tri ili četiri dana" daleko od smrti, navodi se u izveštajima

  • 1
pecanje, ribolov Foto: Shutterstock

Pre skoro šest meseci, neimenovani 70-godišnji ribar otišao je na pecanje pre skoro šest meseci, na svom čamcu, u divljini najistočnijeg ruskog regiona Čukotke. Nakon što je pola godine proveo u arktičkoj tundri, gde temperature padaju na minus 39 stepeni, on je čudom pronađen iscrpljen, ali živ. 

Prema "The Sun-u", iscrpljeni 70-godišnji penzioner je poslednjih nekoliko nedelja preživljavao hraneći se korom od drveća i ribljim zalihama pre nego što se ponovo spojio sa svojom porodicom. Ubrzo nakon što je napustio svoje selo Ust-Belaja na samom istoku Rusije, reka se zaledila i ostavila ga nasukanog skoro 160 kilometara daleko od svog doma. Kako bi preživeo uprkos nehumanim uslovima, sklonio se u lovačku kolibu u slivu reke Anadir.

Uprkos tome što se hranio ribom i korom drveća i palio vatru da bi se ugrejao, penzioner je bio "tri ili četiri dana" daleko od smrti, navodi se u izveštajima, prenosi Jutarnji list.

Prema rečima meštana, 70-godišnjak je imao motorne sanke u jaruzi na obali reke i planirao je da se sa njom vrati u Ust-Belaju.

- Krenuo je motornim sankama i ostao bez goriva - ispričala je jedna osoba policiji. Ribar je tada odustao od povratka peške jer se plašio da će se smrznuti na putu. Naime, njegova supruga nije odmah kontaktirala policiju jer je njen suprug već ranije išao na duge pecanje, ali se zabrinula kada se nije vratio za Božić. Policija je potom pokrenula hitnu potragu i objavila snimak na kojem se vidi trenutak kada su ga pronašli na skoro 160 kilometara od njegove kuće.

Činilo se da čovek ne može da odgovori ni na jedno pitanje, ali kada je spasilac pitao da li je sve u redu, ribar je potvrdno klimnuo glavom i krenuo da uzima svoje stvari na znak pomenutog spasioca.

 

Kada je konačno stigao kući, popio je šolju čaja i rekao spasiocu da ne bi mogao da bi izdržao još tri-četiri dana maksimum da ga nisu spasili.

- Hvala vam puno što ste spasili mog muža, što ste brzo reagovali... Veliko hvala. Neka vam Bog da zdravlje - rekla je ribareva supruga.

General-major Irina Volk iz ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekla je:

- Moje kolege iz policije iz AP Čukotka spaslie su čoveka koji se više od pet meseci nije vraćao kući i nije se javljao. Alarm je oglasila njegova supruga, koja se obratila lokalnom šefu policije Eduardu Badaevu u Ust-Belaji. Mnogi su se pitali da li je prekasno. Ispostavilo se da nije - rekla je ruski major Irina Volk.

Spaseni penzioner, veliki zaljubljenik u prirodu i strastveni pecaroš, rekao je da će uskoro ponovo u ribolov. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • još malo

    31. mart 2024 | 19:32

    pa je mogao da pređe na aljasku nije mu bilo daleko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA