Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusija prvi put bacila monstruoznu bombu iz doba SSSR-a: Posledice su strašne, na nebu kilometarski dim

K. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema njegovim rečima, bomba ODAB-1500 korišćena je prvi put od početka invazije na Ukrajinu

  • 5
Velyka Pysarivka Ukrajina Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Rusi su prvi put u Ukrajini upotrebili tešku zračnu bombu ODAB-1500, i to tokom napada na Veliku Pisarivku u Sumskoj oblasti. Ovo je prvi put da je Rusija upotrebila takvu termobaričnu bombu tešku jednu i po tonu, koja datira još iz sovjetskog doba, piše Bild i poziva se na novinara i vojnog stručnjaka Juliana Röpkea.

Prema njegovim rečima, bomba ODAB-1500 korišćena je prvi put od početka invazije na Ukrajinu. Bomba je bačena na Veliku Pisarivku, koja je pretrpela velika oštećenja. Nakon udara, u nebo se uzdigao stub dima visok čak jedan kilometar. Ukrajina je saopštila da su dve vođene avionske bombe bačene na civilnu infrastrukturu Velike Pisarivke te da je oštećena i zgrada srednje škole, piše Jutarnji.hr.

ODAB-1500 (volumenska detonirajuća aviobomba) je termobarički projektil iz sovjetskog doba. Ispušta tekućinu u obliku aerosola 10 metara pre cilja, a to stvara plamen koji povećava snagu razaranja. To je volumetrijska eksplozija. ODAB ima ogromnu razornu moć.

Rusija lansirala projektile i dronove na Ukrajinu, najmanje jedna osoba poginula

- Rusija je lansirala 16 projektila i 11 bespilotnih letelica na Ukrajinu u noći na nedelju - saopštile su ukrajinske zračne snage, i najmanje je jedna osoba poginula.

Guverner ukrajinske regije Lavov na zapadu zemlje objavio je da je tamo jedna osoba poginula u noći na nedelju.

- Večeras je neprijatelj napao krstarećim projektilima istu važnu infrastrukturu koja je prethodno bila gađana 24. i 29. marta. Oštećena je upravna zgrada - rekao je guverner Maksim Kozicki na Telegramu.

- Jedan muškarac umro je od posledica napada - dodao je.

U objavi na Telegramu ukrajinske zračne snage su navele da su uspele da obore devet dronova i devet projektila.

Proteklih više od sedam dana Rusija je značajno pojačala zračne napade na ukrajinska energetska postrojenja, uzrokujući značajnu štetu i ostavljajući Ukrajince u strahu od novih nestanaka struje viđenih u prvoj ratnoj zimi.

Najveća ukrajinska privatna energetska firma "DTEK" saopštila je u subotu da je pet od šest njenih elektrana oštećeno ili uništeno sa izgubljenih 80 odsto proizvodnih kapaciteta.

Popravka bi mogla potrajati i do 18 meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hennig

    31. mart 2024 | 15:38

    Monstrumi,zalosno je da nas narod ne vidi sta rade Rusi

  • Hennig

    31. mart 2024 | 17:48

    Miloje, eMiloje , kada bi vecina Srba tako revansisticki i fasisticki mislila kao vi, nestali bi mi sa geografske karte.

  • Рубљов

    1. april 2024 | 23:59

    Прва озбиљна порука Украјинцима шта може да их чека ако наставе да се дрче! А можда је и узвратна част за масакр у Москви?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA