≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najupečatljiviji slučajevi nestale dece u regionu i svetu: Traga se za Majom, Juretom, Medi... Nada ne umire!

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstariji nerešeni slovenački slučaj nestalog deteta datira iz 1986. godine, kada je ispred zgrade u Ljubljani nestala tada jedanaestogodišnja devojčica Maja, a najpoznatiji slučaj nestalog deteta je svakako slučaj Medlin Meken, koja je 3. maja 2007. godine, u svojoj trećoj godini, nestala iz kreveta u apartmanu u odmaralištu Praja da Luz u Portugaliji

  • 4
Medlin Meken Portugal jezero potraga nestala devojčica Foto-montaža: Tanjug/AP

Dok srpske vlasti neumorno tragaju za nestalom dvogodišnjim devojčicom Dankom, širom sveta i dalje postoji mnogo otvorenih slučajeva nestale dece. Najupečatljiviji primer koji je šokirao svet jeste slučaj male Medlin Meken, koja je nestala 2007. godine u Portugaliji.

Kako navodi 24ur.com, slovenačka policija dobije godišnje oko 500 prijava nestalih osoba, među kojima je oko 150 dece i maloletnika. Iako se većina takvih slučajeva brzo završi, deca se sama vrate kući, neki sluičajevi još nisu rešeni. Najstariji nerešeni slovenački slučaj nestalog deteta datira iz 1986. godine, kada je ispred zgrade u Ljubljani nestala tada jedanaestogodišnja devojčica Maja.

"Nosila je svetloplavu bluzu sa kratkim rukavima i beli okovratnik", i dan-danas stoji na policijskom veb-sajtu, a 2003. godine o njenom nestanku govorio je njen rođak, koji je rekao da je još traže i da i dalje nije poznato šta se desilo s njom.

Još jedan slučaj bez kraja potiče iz 2000. godine, kada je osamnaestogodišnji Jure Plevnik otišao iz škole u Celju sa prijateljem na nepoznatu lokaciju nakon nastave. Iako je majka nakon nestanka dobijala SMS-oove od njega, ispostavilo se da su bile lažne i da ih je zapravo slao njegov prijatelj. Jure Plevnik i dalje je na listi nestalih nakon više od dvadeset godina.

Najpoznatiji slučajevi nestale dece u svetu

Najpoznatiji slučaj nestalog deteta je svakako slučaj Medlin Meken, koja je 3. maja 2007. godine, u svojoj trećoj godini, nestala iz kreveta u apartmanu u odmaralištu Praja da Luz u Portugaliji. Njeni roditelji i dalje nisu prestali da je traže, a za njeno otmicu i ubistvo osumnjičen je Kristijan Brikner.

Drugi upečatljiv slučaj je otmica Nataše Kampuš, piše Index.hr. Sa samo 10 godina, 2. marta 1998. godine, na Dunavu ju je oteo Volfgang Priklopil dok se vraćala kući iz škole. Zatvorio ju je u svoju kuću u podrumski prostor koji je unapred pripremio. Njena ćelija bila je duga 2,70 metara, široka 1,80 metara i visoka 2,37 metara, i bila je trostruko osigurana čeličnim, betonskim i drvenim vratima. Nataša je bila zarobljenica više od osam godina, a uspela je da pobegne u avgustu 2006. godine, a njen otmičar je sam sebi presudio.

Jedan od najstrašnijih slučajeva otmice u Austriji je slučaj Fricl. Jozef Fricl držao je svoju ćerku Elizabet 24 godine u zarobljeništvu u podrumu svoje kuće. Godinama ju je silovao, a u zatočeništvu je rodila sedmoro dece. Fricl je proglašen krivim za silovanje i držanje svoje ćerke u podrumu, kao i za ubistvo svog sina, za šta je osuđen na doživotni zatvor u psihijatrijskoj ustanovi.

Francusku je prošle godine potresao slučaj nestanka dvoipogodišnjeg dečaka Emila Solejla. Dana 8. jula prošle godine nestao je u planinskom selu Le Verne na jugu zemlje dok je bio na odmoru kod svojih baka i deka. Policija je, nažalost, neuspešno tragala za dečakom koristeći helikoptere, bespilotne letelice i termovizijske kamere. Nažalost, danas je saopšteno da su pronađeni dečakovi ostaci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    31. mart 2024 | 21:20

    Jezivo. Nažalost obično je ishod tragičan ili se jednostavno ne otkrije nikad šta se desilo. Ja se još uvek nadam da će u Dankinom slučaju biti srećan kraj. 🥺💜

  • SetFun

    31. mart 2024 | 20:28

    Pogledajte slucaj nestalog Emile Soleila.Ima 3 godine isto kao Danka.Mesto gde se izgubio,nacin i okolnosti,sve je bukvalno identicno sa nestankom Danke do te mere da je jezivo.Nazalost njega jos nisu nasli niti i jedan jedini trag.

  • Zoki

    31. mart 2024 | 21:40

    Nasli su ga u Francuskoj. On je sam otisao od babe,dede...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA