Vreme čitanja: oko 1 min.

Detalji nesreće u Albaniji: Srbi išli istom stazom kao i Hrvatica, survala se sa vrha planine

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako saznajemo, Hrvatica je poginula prilikom pada sa visine od 500 metara

  • 0

Užasna nesreća dogodila se 30. marta u kojoj je hrvatska državljanka (43) izgubila život kada je skliznula sa planinske staze blizu vrha Jezerca u Albaniji.

Brzom koordinacijom i prikupljanjem početnih informacija iz Gorske službe Kosova tim je započeo akciju spasavanja prema poslatim koordinatama. Međutim, teren je bio izuzetno nepristupačan zbog čega je usledila helikopterska akcija.

Prema prvim informacijama, hrvatski planinar, koji je bio u odvojenoj grupi od srpskih državljana, skliznuo je sa planinske strane vrlo blizu vrha Jezerca, a druga grupa planinara više nije imala komunikaciju sa žrtvom, već je pozvala Hitne službe.

"Možemo da potvrdimo da je samo jedna planinarka preminula prilikom pada sa vrha Jezerca na oko 500 metara, a na toj istoj poziciji su bili i državljani iz Srbije. Oni su se peli na isti vrh, pokušavaju da pomognu hrvatskoj grupi, ali to je bilo nemoguće zbog lošim terena i strmina. Nakon toga smo dobili poziv za pomoć, a operacija je počela iz Kosovske planinske službe traganja i spasavanja", rečeno je iz Gorske službe za spasavanje u Albaniji.

Spasioci su prišli žrtvi, a zatim je vezali kanapima i evakuisali je. Ista procedura bila je i sa preživelim planinarima samo su oni evakuisani na drugom mestu.

U saradnji sa Državnom policijom Albanije i pripadnicima Gorske službe spasavanja otpočela je akcija spasavanja iz doline Valbone.

Prvobitno je lokalizovana žrtva L. rođena 1981. godine, koja je zadobila povrede opasne po život i pronađena je bez znakova života, a zatim je beživotno telo helikopterom prevezeno u najbližu bolnicu.

Sedmoro planinara je uspešno prevezeno na bezbedno mesto, od kojih su tri poreklom iz Srbije.

Kako Telegraf.rs nezvanično saznaje, troje naših državljana su prošli sa lakšim povredama.

"Izražavamo saučešće porodici preminulog planinara i zahvaljujemo se svim učesnicima u akciji", napisali su iz gorsko-spasilačke službe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA