Vreme čitanja: oko 1 min.

U Škotskoj stupio na snagu zakon za borbu protiv zločina iz mržnje

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Maksimalna kazna je zatvorska kazna od sedam godina

  • 0
Edinburg, Škotska Foto: Pixabay/tangentbeta

U Škotskoj je danas stupio na snagu zakon za borbu protiv zločina iz mržnje za koji kritičari ističu da bi mogao da utiče na slobodu govora Škota.

Škotska vlada tvrdi da će Zakon o zločinima iz mržnje i javnom redu pružiti veću zaštitu žrtvama i diskriminisanim zajednicama, prenosi Gardijan.

Zakonom se konsoliduju postojeći zakoni, ali se uvodi i novo krivično delo "preteće ili uvredljivo ponašanje koje ima za cilj da podstakne mržnju" na osnovu starosti, invaliditeta, vere, seksualne orijentacije, transrodnog identiteta i varijacija u polnim karakteristikama.

U skladu sa novim zakonom, osoba je načinila prekršaj ukoliko izjavi nešto ili se ponaša na način "koji bi razumna osoba smatrala pretećim ili uvredljivim", sa namerom da izazove mržnju na osnovu zaštićenih karakteristika, prenosi BBC.

Maksimalna kazna je zatvorska kazna od sedam godina.

Kritičari ističu da bi novi zakon mogao da bude zloupotrebljen protiv pojedinaca i grupa koje izražavaju svoje mišljenje o osetljivim pitanjima.

"Zakon će ohrabriti aktiviste za prava transrodnih osoba da ućutkaju i još gore, kriminalizuju, žene koje ne dele njihova uverenja", rekla je poslanica Škotske nacionalne partije Džoana Čeri.

Profesor javnog prava na Univerzitetu u Glazgovu Adam Tomkins rekao je da bi novim zakonom osoba mogla da bude osuđena za raspirivanje mrženje zbog komentara koji je iznela u svom domu, a ne samo u javnosti.

"Mislim da tu nije mesto krivičnom zakonu", naveo je Tomkins.

On je, međutim, dodao da zakon može da predstavlja opasnost po slobodu govora "samo ukoliko je pogrešno shvaćen".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA