Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi u Beču intenzivno tragaju za malom Dankom: "Hoćemo da pomognemo da se dete nađe živo i zdravo"

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi u Austriji tragaju za dvogodišnjom Dankom iz Bora, koja je nestala prošlog utorka i koja je, kako se sumnja, viđena na ulicama Beča

  • 1
Austrija Beč grad Danka Ilić Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Nestanak malene Danke Ilić (2) iz Bora, koja je poslednji put viđena 26. marta oko 13,45 časova na porodičnom imanju u prigradskom naselju Banjsko Polje, podigao je na noge sve naše državljane koji žive i rade širom Evropu, a posebno u Beču, gde je devojčica, kako se sumnja, viđena.

Podsetimo, objavljen je snimak, koji je nastao pre dva dana na jednoj od tramvajskih stanica u Beču, a na kojem se vidi devojčica koja podseća na Danku u pratnji dve rumunske državljanke. Snimak je načinio Srbin koji radi u Beču i on je snimak prosledio najpre srpskim vlastima, a potom i austrijskim. Od tada je pokrenuta lavina, a u potragu za Dankom aktivno se uključila i austrijska policija, a za detetom traga i Interpol.

"Pozvali su nas iz naše ambasade i dobili smo svi snimak, fotografije, podatke, i skrenuta nam je pažnja na ovaj slučaj koji nas je sve potresao, tako da smo se odmah uključili u akciju da se mala Danka što pre pronađe živa i zdrava. Delimo po društvenim mrežama i lično prijateljima", kaže za Telegraf.rs Saša Božinović, predsednik SKC "Stevan Mokranjac" u Beču.

Kako nam kaže, srpski kulturni centar Stevan Mokranjac u Beču okuplja više od 300 aktivnih folkloraša.

"Imamo i decu do sedam godina i oko 500 roditelja. Svi smo potreseni i nema ko se nije zauzeo kako bi došli do bilo kakvog podatka koji bi bio od značaja policiji u istrazi da se dete pronađe. Pripadamo i Austrijskom savezu srpskih folklora u Beču i za nas se ne zna samo u Austriji, već širom čitave Evrope. Imamo kontakte svuda i nadam se da ćemo dete pronaći ako je tu. Trudimo se najpre da dođemo do tih Rumunki, koje su bile uz malu devojčicu", kaže Božinović.

Naš sagovornik ističe da su svi veoma potreseni zbog nestanka ove devojčice.

"Naše članice Kulturnog umetničkog društva, koje su majke vidno su uznemirene i potresene od kada se ova vest čula, pa postavljaju pitanje koje bi možda koristilo u istrazi - zašto je dete na snimku bez kolica, jer je ovde u Austriji poznato da se tako mala deca niti u tramvaju niti u metrou ne mogu voditi bez kolica", kaže Božinović.

Inače, Saša Božinović potiče iz ovih krajeva, ali sa porodicom dugo živi i radi u Beču. Rodom je iz sela Rudna Glava kod Majdanpeka, ali je jedan period živeo i radio u Boru, pa je iz tih razloga posebno emotivno primio ovu vest o nestanku dvogodišnje devojčice Danke.

Video: Ujak male Danke Ilić (2) stigao u policijsku stanicu u Boru

(Telegraf.rs/Milica Ristić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    1. april 2024 | 18:08

    Plašim se da se ovaj slučaj ne završi kao onaj iz 2010. godine kada je ubijen dečak iz okoline Požarevca za koji je bila optužena i osuđena majka a onda oslobođena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA