≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oglasila se bolnica u kojoj su lekari trudnici greškom uradili abortus: Poznato kako je došlo do užasne greške

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz bolnice navode da je do greške došlo i jer oštećena trudnica nije tečno govorila češki jezik

  • 0
Trudnica trudnoća abortus doktor pacijent podrška Foto-ilustracija: Shutterstock

Trudnica koja je došla na redovan pregled u bolnicu u Pragu, podvrgnuta je abortusu nakon što doktori nisu shvatili da se radi o pogrešnom pacijentu.

Ovaj slučaj izazvao je veliki haos u Češkoj, a nekoliko dana kasnije konačno se oglasila i bolnica koja je napravila ovaj užasan propust.

U saopštenju se navodi da osoblje duboko žali što su pogrešnoj ženi pod sedativima uradili abortus, nakon što su je pomešali sa drugom pacijentkinjom iz azije.

Iz bolnice takođe navode da je do greške došlo i jer oštećena trudnica nije tečno govorila češki jezik.

Ona je odvedena na intenzivnu negu, a nakon što je uočena greška odmah su pozvani njen partner i prevodilac.

"Nema sumnje da je došlo do fatalnog kršenja i nepoštovanja internih propisa od strane dotičnog osoblja klinike, što je rezultiralo započinjanjem operacije na pogrešno identifikovanom pacijentu. Međutim, prema dosadašnjim saznanjima, ceo incident se odigrao u veoma nesrećnim okolnostima, kada su se naši zaposleni obratili pacijentkinji u čekaonici, misleći da je druga osoba. Ona je tada klimnula glavom i pratila šta su zaposleni pričali. U ordinaciji su joj opisani svi koraci", saopštila je bolnica.

Oni zatim dodaju da su zbog toga što je ona klimala glavom, pomislili da je ona razumela sve što su joj rekli.

"Pacijentkinja je svojevoljno potpisala karton na kom je bilo ime drugog pacijenta u kom je pristala da bude podvrgnuta operaciji. Pre uvođenja u anesteziju, lekar se obratio pacijentu imenom, na šta je pacijent odgovorio klimanjem glavom", dodaje se.

Portparolka bolnice je na kraju objasnila da je lekar shvatio da je pogrešio tek nakon što je uvideo da rezultati ne odgovaraju pacijentkinji, ali tada je već bilo kasno.

"Fetus je bio oštećen. Odmah je došao drugi lekar koji je ustanovio da pacijentkinja nije imala narukvicu sa imenom i da je došlo do zabune", dodala je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA