≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

ISPRAVKA: Austrijska policija nije navela u saopštenju da je na snimku najverovatnije mala Danka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj tekst je ispravljen nakon analize portala Raskrinkavanje.ba

  • 62
Danka Ilić Foto: Privatna arhiva

Na portalu Telegraf je 3. aprila 2024. godine objavljen članak opremljen naslovom “Hitno saopštenje austrijske policije u vezi sa nestankom male Danke”. U članku se navodi da je jedan od tragova u potrazi za nestalom devojčicom i video-snimak koji je nastao u Beču i objavljen na društvenim mrežama, a za koji se veruje da je na njemu ona u pratnji dve žene. Navedeno je i da austrijska policija “veruje da je verovatno mala Danka na snimku”, odnosno da je saopšteno da je “vrlo verovatno” na snimku devojčica za kojom se u to vreme tragalo u Srbiji.

Ovo nije tačno.

Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, u kojoj se objašnjava prava istina o ovoj temi:

Šta je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije?

Na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, 3. aprila 2024. godine objavljeno je da je državljanin Srbije koji živi u Beču prijavio srpskim vlastima da je na tramvajskoj stanici sreo devojčicu u pratnji dve žene. Posumnjao je da je devojčica zapravo Danka Ilić, za kojom se u to vreme intenzivno tragalo u Srbiji. On je snimio i devojčicu i dve odrasle žene te je snimak ustupio na raspolaganje nadležnim organima. Vlasti Srbije kontaktirale su nadležne u Beču, koji su preuzeli istragu.

U navedenoj objavi priloženo je nekoliko fotografija te je bečka policija pozvala osobe sa snimka da se jave u policiju, odnosno da oni koji ih prepoznaju obaveste nadležne o njihovom identitetu. U istoj objavi navedeno je i da je rodbina devojčice Danke pogledala snimak i pretpostavila da je najverovatnije riječ o njoj. Informacija u trenutku pisanja ove analize nije bila dostupna na pomenutoj stranici.

Na stranicama Ministarstva istog je dana objavljeno još jedno saopštenje u kojem je navedeno da je 30. marta 2024. godine državljanin Srbije koji živi u Beču srpskim vlastima prijavio da je na tramvajskoj stanici sreo devojčicu u pratnji dve žene i da je posumnjao da bi devojčica mogla biti Danka Ilić. U saopštenju se navodi i da je rodbina devojčice pretpostavila da bi na snimku to najverovatnije mogla biti ona te je Tužilaštvo u Beču naložilo objavu fotografija kako bi se osobe sa snimka javile policiji ili kako bi oni koji ih prepoznaju to mogli učiniti.

Naslov u ovom tekstu, podnaslov, kao i netačni navodi, ispravljeni su posle sagledavanja analize portala Raskrinkavanje.ba.

Podsetimo, mala Danka nestala je 26. marta kod Banjskog Polja u Boru i od tada se za njom intenzivno traga.

Dana 30. marta jedan stanovnik Beča, rodom sa naših prostora, na jednoj tramvajskoj stanici snimio je devojčicu koja liči na malu Danku u pratnji dve nepoznate žene, najverovatnije su u pitanju rumunske državljanke. Nakon toga je izdata žuta Interpolova potraga, a i kriminalistička policija Austrije se odmah uključila u potragu za nestalom srpskom devojčicom.

Video: Prvi komšija Ilića otvorio dušu o nestanku male Danke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moni

    3. april 2024 | 15:06

    Kako sve to kasno tako ide...sporo...umesto da je čovek odmah umesto snimanja zvao policiju...

  • Joca

    3. april 2024 | 15:15

    Bojim se da je mala odavno van Austrije dzaba ste krecili mnogo dugo vam treba previse vremena je izgubljeno.

  • Beli

    3. april 2024 | 15:55

    Nemoguće da te dve žene koje su bile sa detetom, da ne znaju za nestanak devojčice i u slučaju da devojčica sa njima nije Danka , valjda bi otišle u najbližu policijsku stanicu i razrešile dilemu. Čim to nisu uradile, zaista verujem da je devojčica Danka. Lik koji je snimao je trebao da odmah alarmira policiju i ako treba na silu ih zadrži, ipak su to žene, dok ne dodje policija. Veliki propust.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA