≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

ISPRAVKA: Veliki broj policije oko stanice u Beču na kojoj je viđena devojčica koja liči na Danku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Telegraf objavljuje ispravku teksta u kom je navedeno netačno preneto saopštenje austrijske policije

  • 12

Portal Telegraf.rs je 3. aprila objavio tekst u kom se navodi da je oko tramvajske stanice u Beču, na kojoj je nastao snimak na kom je navodno devojčica Danka Ilić, koja je "prošlog utorka nestala u Banjskom Polju", tog dana bio prisutan veći broj policije. U istom tekstu je navedeno saopštenje austrijske policijje koja “veruje da je verovatno mala Danka na snimku”, odnosno da je saopšteno da je “vrlo verovatno” na snimku devojčica za kojom se u to vreme tragalo u Srbiji. Preneto saopštenje policije nije tačno. Deo ovog teksta koji se odnosi na saopštenje austrijske policije izmenjen je na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba, u kojoj se objašnjava prava istina o ovoj temi.

Novinarka Telegrafa, koja već nekoliko dana boravi u austrijskoj prestonici kaže da je interesovanje za nestajom devojčicom sve veće i među novinarima, ali i građanima koje je jako potresla vest o maloj Danki.

Ona dodaje da je na nebu iznad stanice na kojoj je pre četiri dana nastao snimak, na kom se sumnja da je mala Danka sa dve rumunske državljanke, nadletao helikopter.

Inače, tramvajska stanica na kojoj je nastao pomenuti snimak, nalazi se na 150 metara od glavne policijske stanice u Beču.

Vest o nestaloj Danki, preneli su svi mediji u Austriji, a njenu fotografiju danima dele i državljani Srbije koji žive u Beču, ali i širom Austrije.

Naša ekipa imala je prilike da ranije danas razgovara sa kolegom Robertom Čajićem iz najuticajnijeg austrijskog medija "Heute", koji je za Telegraf otkrio da se do sada još nije javio neko ko je bio na tramvajskoj stanici u trenutku kada je nastao snimak devojčice koja dosta podseća na nestalu Danku.

"I dalje čekamo potvrdu da li je na snimku zaista nestala devojčica. Naravno, želimo i pozivamo ljude da na se jave ako su videli nešto", navodi Robert.

ISPRAVKA: Ispravljeno saopštenje austrijske policije

Šta je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije?

Na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, 3. aprila 2024. godine objavljeno je da je državljanin Srbije koji živi u Beču prijavio srpskim vlastima da je na tramvajskoj stanici sreo devojčicu u pratnji dve žene. Posumnjao je da je devojčica zapravo Danka Ilić, za kojom se u to vreme intenzivno tragalo u Srbiji. On je snimio i devojčicu i dve odrasle žene te je snimak ustupio na raspolaganje nadležnim organima. Vlasti Srbije kontaktirale su nadležne u Beču, koji su preuzeli istragu.

U navedenoj objavi priloženo je nekoliko fotografija te je bečka policija pozvala osobe sa snimka da se jave u policiju, odnosno da oni koji ih prepoznaju obaveste nadležne o njihovom identitetu. U istoj objavi navedeno je i da je rodbina devojčice Danke pogledala snimak i pretpostavila da je najverovatnije riječ o njoj. Informacija u trenutku pisanja ove analize nije bila dostupna na pomenutoj stranici.

Na stranicama Ministarstva istog je dana objavljeno još jedno saopštenje u kojem je navedeno da je 30. marta 2024. godine državljanin Srbije koji živi u Beču srpskim vlastima prijavio da je na tramvajskoj stanici sreo devojčicu u pratnji dve žene i da je posumnjao da bi devojčica mogla biti Danka Ilić. U saopštenju se navodi i da je rodbina devojčice pretpostavila da bi na snimku to najverovatnije mogla biti ona te je Tužilaštvo u Beču naložilo objavu fotografija kako bi se osobe sa snimka javile policiji ili kako bi oni koji ih prepoznaju to mogli učiniti.

Sistem "Pronađi me" je zbog njenog nestanka aktiviran prvi put u Srbiji, a kako je navedeno na sajtu ''pronadjime.mup.gov.rs'', devojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    3. april 2024 | 19:33

    Još je ostalo da se sačeka da se majka porodi pa da se stekne uslov da ode na poligraf.

  • gs

    3. april 2024 | 19:55

    Ja sam ovih dana u Austriji, doduše nisam u Beču ali vam mogu reći da su njihovi mediji posvetili veliku paznju ovom slučaju (i portali i tv). Upravo pre par minuta i na njihovom dnevniku (ORF) bila je informacija da se naše dete trazi.

  • xy

    3. april 2024 | 19:19

    Prosto, zasto ne objave u apsolutno svim medijima da se jave zene sa tim detetom. Ako se ne jave i nije Danka, ok. Ako se ne jave znaci jeste i tragati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA