Vreme čitanja: oko 1 min.

Patrijarh Vartolomej pozvao na zajednički datum za proslavu Uskrsa

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Patrijarh je izrazio nadu da bi dogovor o zajedničkom datumu mogao biti postignut već sledeće godine

  • 8
Patrijarh Vartolomej Foto: Tanjug/AP

Vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao je danas sve hrišćane da zajedno proslavljaju Uskrs.

Patrijarh je izrazio nadu da bi dogovor o zajedničkom datumu mogao biti postignut već sledeće godine, kada će Uskrs biti proslavljen 20. aprila i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru.

„Molimo Gospoda da Uskršnja proslava sledeće godine 20. aprila na oba kalendara neće biti samo slučajna pojava, već pre početak jedinstvenog datuma za njegovo poštovanje i od strane istočne i zapadne hrišćanske crkve", poručio je Vartolomej, prenosi "Catholic Culture".

On je naveo da je ova težnja posebno značajna, pošto se 2025. godine obeležava 1700. godišnjica Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, koji je, između ostalog, formulisao pravila za određivanje datuma Uskrsa.

„Među njegovim ključnim raspravama bilo je pitanje uspostavljanja zajedničkog vremenskog okvira za uskršnje svečanosti. Optimisti smo jer postoji dobra volja obe strane. Jer, zaista, odvojeno slaviti jedinstveni događaj jednog Vaskrsenja jedinoga Gospoda je skandal!“, poručio je vaseljenski patrijarh.

Vartolomej je već ranije rekao da će dogovor o zajedničkom datumu Uskrsa biti važna tema za pripremu 1700. godišnjice Nikejskog sabora.

Uskrs je ove godine pao 31. marta po gregorijanskom kalendaru, a po julijanskom kalendaru obeležava se 5. maja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    4. april 2024 | 03:28

    katolici ne razumeju da ne mogu da slave USKRS pre nego što se završi Jevrejski praznik Passover. oni to čine skoro svake godine. Dok Vera Prava VERA PRAVOSLAVNA uvek proslavlja VASKRS Sina Božjeg ISUSA HRISTA posle završenog Jevrejskog praznika passover-a.

  • Nikolas

    4. april 2024 | 13:12

    PATRIJARH JE POD VELIKIM PRITISKOM AGENATA CIJE I DELI PRAVOSLAVLJE -U ISTAMBOLU VRSLJAJU AGENTI U MANTIJAMA I TAMNIM NAOCARIMA !!! PATRIJARH VISE NE IZLAZI IZ ODAJA !!! PREGLEDALI SU ME KAO DA ULAZIM U ZGRADU PENTAGONA KADA SAM POSETIO PATRIJARSIJU !!! SVE RADE PROTIV RUSKE I SRPSKE PRAVISLAVNE CRKVE!!!

  • karik od briškule

    4. april 2024 | 03:31

    mi znamo da je Isus razapet na krst i da je Vaskrsao posle završenog jevrejskog praznika passover.zato i proslavljamo Uskrs po tom načelu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA