≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razoran zemljotres nije srušio najvišu zgradu od 500 metara na Tajvanu, kako je to moguće?

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nekada najviši oblakoder se nije srušio zahvaljujući specijalnoj izgradnji

  • 0
Taipei 101 kula, Tajvan Foto-kolaž: Shutterstock

Uprkos razornom zemljotresu jačine 7.4 stepeni po Rihterovoj skali, koji je juče pogodio Tajvan i napravio ozbiljnu materijalnu štetu, neboder Tajpej 101 u centru grada je ostao netaknut.

Kako je to moguće?

Objašnjava se da se neboder nije srušio jer su prilikom izgradnje predviđeni potresi koji su česti u ovom podneblju i skroz normalni za strukturu zemljišta na Tajvanu.

Zgrada ima 101 sprat, visoka je 509 metara i poseduje specijalnu strukuturu koja smanjuje ljuljanje za 40 odsto tokom zemljotresa, a struktura "radi" i u danima kada su prisutni jaki vetrovi.

Na video-snimku možete videti kako se "ponašala" zgrada prilikom razornog zemljotresa i defintivno je da se nije pomerila sa tačke na kojoj je predviđeno da stoji.

Konstrukcija, nalik čeličnoj kuli, težine 660 tona, postavljena je unutar zgrade i visoko pozicionirana na 92. spratu. Njena namena je da pruži balans zgradi, odnsono da održava ravnotežu - kada se zgrada kreće u jednom smeru, kula vuče u drugu stranu.

Na taj način, ukoliko se zgrada ljulja, ne može da se se sruši.

Ovo je "pasivni sistem prigušenja" što znači da radi bez ikakve spoljne kontrole uz pomoć gravitacije i kretanja zgrade.

Tajpej 101 je nekadašnji najviši oblakoder na svetu. Smešten je u glavnom gradu Tajvana, Tajpeju. Dobitnik je velike nagrade "Emporis Skyscraper Award" za najlepšu i najneverovatniju građevinu 2004. godine.

Svrstan je u novih sedam svetskih čuda i sedam čuda inženjerstva 2006. godine. Oblakoder ima 101 sprat i izgrađen je u staro-azijskom stilu. Sam oblakoder visok je 449,2 metara, ali sa antenom, njegova visina iznosi 509.2 metra, što ga čini jednim od najviših oblakodera na svetu.

Inače, ovo nije prvi put da je Tajvan pogodio jak zemljotres, o čemu svedoči potres jačine 6,8 stepeni po Rihteru koji se dogodio 2022. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA