Vreme čitanja: oko 2 min.

Zoraja (28) želi da je ubiju, ne može više da živi: U maju ima zakazanu eutanaziju

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona boluje od depresije, autizama i graničnog poremećaja ličnosti

  • 35
Zoraya ter Beek Foto: Privatna arhiva

Zoraja Ter Bek (28) iz malog sela u Holandiji blizu nemačke granice, boluje od depresije, autizama i graničnog poremećaja ličnosti zbog čega je odlučila da svoj život okonča eutanazijom koja je planirana za maj.

Devojka je odrasla u ubeđenju da će jednog dana postati uspešan psihijatar, ali nažalost, nikada nije uspela da završi fakultet.

Uprkos tome što živi sa svojim 40-godišnjim dečkom u kući sa njihove dve mačke, kaže da je sada umorna od života. Takođe, njena želja za životom je poljuljana nakon što joj je psihijatar rekao da "ne možemo više ništa da učinimo za tebe i da joj nikada neće biti bolje".

"Uvek sam bila vrlo jasna da ukoliko mi ne bude bolje, ne mogu više ovako da živim", rekla je Zoraja i napomenula da planira da bude kremirana kako ne bi sve obaveze oko čišćenja groba spale na njenog momka.

Zoraja je rekla da će biti eutanazirana na svojoj sofi i da neće puštati muziku dok se to dešava. Objasnila je i da će joj lekar prvo dati sedativ, a zatim i lek koji će zaustaviti njeno srce, a njen dečko će sve vreme tokom proces biti uz nju.

"Doktori u tom slučaju zaista daju vremena koliko nam je potrebno. Nije da dođu i kažu ležite i to je to. Većinu vremena provedu u pravljenju atmosfere koja će nam biti prijatna. Onda me pita da li sam spremna. Ja ću za to vreme zauzeti svoje mesto na kauču. Onda će me opet pitati da li sam sigurna, a zatim pokrenuti proceduru i poželeti mi srećan put. Ili u mom slučaju će mi poželeti laku noć jer ja mrzim da idem bilo gde", rekal je Zoraja.

Zoraja nema mnogo članova porodice, pa će njen dečko naći lepo mesto u nekoj šumi da pospe njen pepeo.

"Malo se plašim smrti, jer je to još uvek nepoznanica. Ne znamo šta je sledeće, ili nema ničega? To je zastrašujući deo", dodala je.

Holandija je bila prva zemlja na svetu koja je legalizovala samoubistvo još davne 2001. godine. U 2022. godini u zemlji je bilo 8.720 smrtnih slučajeva usled eutanazije, što predstavlja 5 odsto svih smrtnih slučajeva tamo, što je povećanje za 4 odsto u odnosu na godinu ranije.

Do sada su u Evropskoj uniji aktivnu eutanaziju omogućile Holandija, Belgija, Portugal, Španija i Nemačka. Van Evropske unije, to je moguće u Švajcarskoj, a pasivna eutanazija je moguća u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Austriji. Međutim, u Srbiji trenutno ne postoji zakon koje omogućava ovaj izbor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    6. april 2024 | 19:38

    Ovde se ne zna ko je luđi: Zoraja ili psihijatar. Zoraja ne bi trebalo da može da traži eutanaziju u takvom stanju, kad je već neuračunljiva. Možda bi trebalo da nađe nekog drugog normalnijeg psihijatra i da se (zajedno sa dečkom ili još bolje bez njega) preseli u drugi grad, da potpuno promeni sredinu i počne nešto sama da radi.

  • Mix

    6. april 2024 | 08:27

    Granicni poremecaj licnosti težak i ne leciv mentalni poremecaj...zivot pakao...ne daj Boze nikom

  • Febo

    6. april 2024 | 12:50

    Ne Dao dragi Bog nikom takvu bolest. Amin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA