Vreme čitanja: oko 1 min.

Poražavajući podaci iz evropske zemlje: Više od tri četvrtine mladića ne reaguje kad vidi nasilje prema ženama

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oko tri četvrtine ili 77 procenata mladića nije ništa učinilo ili nije reklo kada su poslednji put prisustvovali tome, a uznemiravanje je uglavnom podrazumevalo zurenje, zviždanje i dozivanje žene

  • 4
silueta, zena, depresija, tuga Foto: Shutterstock

Više od tri četvrtine mladića u Holandiji nije ništa učinilo ili reklo kada su poslednji put bili svedoci neželjenog seksualnog ponašanja prema ženama, pokazalo je najnovije istraživanje u toj zemlji.

Prema rezultati istraživanjima agencije "Ipsos I&O", nešto više od polovine, odnosno 53 odsto dečaka i muškaraca između 16 i 25 godina u Holandiji, prisustvovalo je u poslednjih godinu dana neželjenom seksualnom ponašanju prema ženama, prenosi NL tajms.

Oko tri četvrtine ili 77 procenata mladića nije ništa učinilo ili nije reklo kada su poslednji put prisustvovali tome, a uznemiravanje je uglavnom podrazumevalo zurenje, zviždanje i dozivanje žene, dok je u manjem broju reč o dobacivanju, pipanju, udaranju i traženju seksualnog odnosa, navodi se u istraživanju koje je naručila humanitarna organizacija

"Plan International", koja je specijalizovana za rad sa decom.

Četvrtina nije intervenisala jer, kako je rekla, nije znala šta da uradi, a svaki peti se plašio neželjene reakcije.

Skoro četvrtina dečaka i muškaraca u Holandiji je izjavila da smatra da je primereno dati kompliment ženi na ulici koji se odnosi na njeno telo.

Dečaci i muškarci ne shvataju uvek da određena ponašanja mogu da dovedu do toga da se devojke i žene osećaju neprijatno i nesigurno, a trećina mladića je i sama ispoljila neželjeno seksualno ponašanje, pokazalo je istraživanje.

U istraživanju je učestvovalo oko 1.000 dečaka i mladića u Holandiji starosti između 16 i 25 godina, navodi NL Tajms.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    6. april 2024 | 06:46

    Pa Ija kad to vidim ja uzmem i snimam ko sav normàlan dobronamerni prolaznik. I onda ja to stavim na jut tjub i čitam komentare. Jer ja sam jut tjuber. Ko je lud da se petlja pa još onda dabudem modri jut tjuber što nije dobro za biznis

  • Kristijan Golubivic

    6. april 2024 | 07:18

    Sta da reguje kada devojke vole kriminalce

  • Миклош

    6. april 2024 | 06:15

    Па зна се КО данас најчешће чини такве ствари и да неће бити осуђени а носе хладно оружје! Боље се склонити а жене су равноправне, нека,се изборе саме!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA