Vreme čitanja: oko 2 min.

Širom Evrope kao da je leto i 30°C, a u ovom delu veje sneg: Temperatura se spustila i na -25°C

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razlika između najviše i najniže temperature vazduha ovih dana nad Evropom oko čak 60 stepeni

  • 3
Yakutsk Jakutsk Rusija Sibir Foto: Tanjug/AP

Širom Evrope ovog vikenda preovladava pravo letnje vreme, uz sunčano vreme i vrlo visoke temperature.

U prilog tome ide veoma snažan ciklon sa severa Atlantika, koji u svom prednjem delu uslovljava strujanje veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike.

Temperatura vazduha Foto: Meteociel

Ovog vikenda talas vrućina zahvatio je celu centralnu, jugoistočnu i jugozapadnu Evrope, kao i naše područje, uz temperature i do 30°C.

Vrlo toplo je i širom Poljske, Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke, u Švajcarskoj, na jugoistoku Španije, u Italiji, Srbiji, BiH i u celom našem području.

Temperatura vazduha Foto: Meteociel

Temperature lokalno prelaze i 30°C i dostižu i 31°C.

Veoma toplo je i na našem području, uz tempertature do 30-31°C.

Temperatura vazduha Foto: Meteociel

I dok je kontinetalne predele centralne i jugoistočne Evrope zahvatio pravi toplotni talas, u priobalnom delu Jadrana i pribaltičkog dela Nemačke i Poljske svežije je u odnosu na kopnu, zahvaljujući rashlađujućem uticaju vode u ovom delu godine i tome što se kopno mnogo brže zagreva.

Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike u sklopu snažnog južnog strujanja prema Evrope stižu i ogromne količine pustinjskog peska iz Sahare. Ovaj oblak peska i prašine u naredna dva dana premeštaće se preko jugozapadne i zapadne Evrope dalje ka centralnim predelima kontinenta i ka severu, odnosno ka Skandinaviji.

Inače, napomenuti ciklon sa severa Atlantika doneo je i orkansku oluju Irskoj, Škotskoj, jugu Islanda i Farskim ostrvima.

Beleže se olujni udari vetra od 100 km/h, na otvorenom delu okeana i orkanski od 140 km/h, uz veoma visoke talase, visine i do 10-15 metara.

Ove predele zahvatilo je i hladno vreme, a beleže se i obilnije padavine.

I dok je širom centralne i jugoistočne Evrope i našeg područja leto poranilo dva meseca ranije, uz temperature i za 15 stepeni više od proseka, prava zima preovladava na severu Evrope.

Na severu Skandinavije i na severu Rusije veje sneg, uz jak vetar, a obilni sneg padaće i narednih dana. U nižim predelima ima i preko pola metra snega, na planinama i više od metra, dok je sneg praćen ledenim vetrovima i smetovima.

Ledena vazdušna masa sa Arktika spustila je temperature daleko ispod 0°C, dok se jezgro ledene vazdušne mase nalazi na severu Skandinavije, odnosno u Laponiji, pa se tako temperature u pograničnom delu severa Švedske, Norveške i Finske spuštaju i do -25°C, a ni u najtoplijem delu dana ne prelaze -10°C. Ove temperature niže su i za desetak stepeni od proseka.

Temperatura vazduha Foto: Meteociel

I dok na severu Rusije veje sneg, a temperature su -10°C, veoma topla vazdušna masa iz centralne Evrope stigla je u nešto blažem obliku i do većeg dela evropskog dela Rusije, pa tako temperature  u Moskvi dostižu prolećnih 20°C.

Temperatura vazduha Foto: Meteociel

Slično vreme očekuje se i narednih dana.

Topma vazdušna masa stigla je i do zapadnog dela Sibira i naglo topi sneg, koga je tokom zime bilo u obilnim količinama, pa su nezapamćene razorne poplave pogodile pogranični deo Rusije i Kazahstana, područje na oko 1800 kilometara jugoistočno od Moskve.

Zahvaljujući veoma visokim i pravim letnjim temperaturama širom Evrope i našeg područja, a u isto vreme i veoma niskih u Skandinaviji, temperaturna razlika ovih dana nad Evropom iznosi oko 60 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    7. april 2024 | 20:03

    Stvarno ne zmam lakve veze imaju Norveska,Svedska i Danska sa Evropom?Ko je odredio da su oni u Evropi?Koliko i severni pol....

  • Milomir

    7. april 2024 | 21:36

    Više su Evropljani nego Rusi i Turci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA