Vreme čitanja: oko 2 min.

Oblak pustinjskog peska i prašine iz Sahare premešta se danas nad ovim predelima Evrope

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropa se već danima nalazi na udaru toplotnog talasa i pravog letnjeg vremena.

  • 3
Satelitska slika Foto: Sat24

Snažan ciklon nalazi se nad zapadnom Evropom, sa centrom iznad Atlantika. On u svom prednjem delu uslovljava veoma izražena južna strujanja, uz priliv vrlo tople vazdušne mase, koja sa Mediterana dosepva sve do zapadne i centralne Evrope i dalje se premešta u blažem obliku ka istoku i severoistoku. Istovremeno, vrlo topla vazdušna masa nalazi se nad našim područjem, odnosno nad jugoistokom Evrope, uz temperature i do 31°C.

Temperatura vazduha Foto: Meteociel

Osim veoma tople vazdušne mase, južna strujanja donela su i velike količine pustinjskog peska iz Sahare.

Pesak iz Sahare, Spain Dust Storm Foto: Tanjug/AP

Jak vetar podigao je iznad severozapadnih predela Sahare čestice pustinjskog peska visko u atmioaferu, koje se visinskim strujanjem danas premeštaju preko juga i istoka Španije, preko juga i istoka Francuske i Alpa sve do Nemačke.

Sinoptička situacija Foto: W2U

Najveća koncentracija peska nalaziće se danas iznad oblasti Alpa, a u svim ovim predelima atmosfera će biti veoma zamućena.

Pesak iz Sahare, Europe Dust Storm Foto: Tanjug/AP

Kako se od sutra nad ovim predelima Evrope očekuje jačanje severozapadne visinske struje, tako će ovo strujanje i pročistiti atmosferu od peska nad ovim predelima.

Inače, Evropa se već danima nalazi na udaru toplotnog talasa i pravog letnjeg vremena.

Vrlo toplo je i širom Poljske, Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke, u Švajcarskoj, na jugoistoku Španije, u Italiji, Srbiji, BiH i u celom našem području.

Temperature lokalno prelaze i 30°C i dostižu i 31°C.

Veoma toplo je i na našem području, uz temperature do 30-31°C.

I dok je širom centralne i jugoistočne Evrope i našeg područja leto poranilo dva meseca ranije, uz temperature i za 15 stepeni više od proseka, prava zima preovladava na severu Evrope.

Na severu Skandinavije i na severu Rusije veje sneg, uz jak vetar, a obilni sneg padaće i narednih dana. U nižim predelima ima i preko pola metra snega, na planinama i više od metra, dok je sneg praćen ledenim vetrovima i smetovima.

Ledena vazdušna masa sa Arktika spustila je temperature daleko ispod 0°C, dok se jezgro ledene vazdušne mase nalazi na severu Skandinavije, odnosno u Laponiji, pa se tako temperature u pograničnom delu severa Švedske, Norveške i Finske spuštaju i do -25°C, a ni u najtoplijem delu dana ne prelaze -10°C. Ove temperature niže su i za desetak stepeni od proseka.

Temperatura vazduha Foto: Meteociel

I dok na severu Rusije veje sneg, a temperature su -10°C, veoma topla vazdušna masa iz centralne Evrope stigla je u nešto blažem obliku i do većeg dela evropskog dela Rusije, pa tako temperature u Moskvi dostižu prolećnih 20°C.

Temperatura vazduha Foto: Meteociel

Slično vreme očekuje se i narednih dana.

Topma vazdušna masa stigla je i do zapadnog dela Sibira i naglo topi sneg, koga je tokom zime bilo u obilnim količinama, pa su nezapamćene razorne poplave pogodile pogranični deo Rusije i Kazahstana, područje na oko 1800 kilometara jugoistočno od Moskve.

Zahvaljujući veoma visokim i pravim letnjim temperaturama širom Evrope i našeg područja, a u isto vreme i veoma niskih u Skandinaviji, temperaturna razlika ovih dana nad Evropom iznosi oko 60 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panta

    8. april 2024 | 15:52

    Ljudi koji veruju da virus ima radno vreme veruju i u pesak sa sahare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA