Vreme čitanja: oko 2 min.

Mlada mama, koja je umrla 7 dana nakon porođaja, napravila je kobnu grešku?

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena koja se porodila na privatnoj klinici umrla je u urgentnom centru u Sibinju

  • 0
mama i beba porođaj koža na kožu Foto: Shutterstock

Žena (32), koja se krajem marta porodila u privatnoj klinici, a sedam dana kasnije je preminula u bolnici u Sibinju, odbila je da uzima antibiotike koje su joj prepisali u urgentnom centru, jer nije želela da prestane da doji bebu.

Neimenovana žena preminula je 6. aprila u državnoj bolnici u Sibinju gde se veče pre javila u teškom stanju.

Kako navode rumunski mediji, mlada porodilja je 4. aprila oko 18 časova prvi put došla u urgentni centar zbog veoma otečenih grudi. Lekarima je rekla da se nedelju dana ranije porodila na jednoj privatnoj klinici, ali da su joj grudi odjednom postale neverovatno tvrde.

Kako navode iz bolnice ona je odmah pregledana, a kako nije imala nikakve druge simptome i temperaturu, prepisani su joj antibiotici i ona je poslata kući uz naznaku da se javi lekaru ukoliko dođe do promene opšteg stanja ili pogoršanja simptoma.

Međutim, prema navodima izvora, porodilja nije htela da krene da pije lekove, jer nije želela da prekine da dodji bebu. Nažalost, za manje od 24 sata se vratila u urgentni centar ali ovog puta u veoma teškom stanju. Uprkos naporima lekara, preminula je u noći između petka i subote.

"Pacijentkinja, starosti 32 godine, koja se porodila nedelju dana pre nego što se javila u našu ustanovu, prvi put je došla 4. aprila oko 18.50 časova. Tada je bio hitan prijem u ginekološko-akušerskoj ambulanti jer je reč o porodilji. Tada je bila u dobrom opštem stanju, nije imala temperaturu niti bilo koje druge zabrinjavajuće simptome, samo su joj grudi bile otečene. Prepisan joj je odgovarajući anitibiok i savetovano da se odmah javi ukoliko dođe do promena opšteg stanja", navode iz bolnice.

Kako ističu, već narednog dana, u petak 5. aprila, ista žena je došla u urgentni centar oko 19 časova, u veoma teško stanju.

"Bila je u stanju septičkog šoka, organi su joj otkazivali", navode iz bolnice.

Kako ističu, odmah je urađen pregled i odvedena je u operacionu salu.

"Tokom noći njeno stanje se dodatno pogoršalo i imala je tri zastoja srca. Treća reanimacija nažalost nije uspela i naši lekari su jedino mogli da konstatuju smrt", dodaju iz bolnice.

Iz bolnice su naveli da je u toku interna istraga o ovom slučaju. Iako nije poznato da li je telo poslato na obdukciju, prvi podaci iz istrage govore da je mlada majka dobila mastitis i da je došlo do teške bakterijske infekcije.

Prema rečima specijalista, "mlečni bes", obično se javlja u prvoj nedelji nakon porođaja. U takvim situacijama, mlečni kanali mogu biti začepljeni i da nastanu čvorovi u dojci što može izazvati infekcije ili mastitis.

Do upale tkiva dojke može doći kada se dojenje ne obavlja kako treba, ali najčešće se radi o infekciji bakterijama otpornim na lekove.

"Izuzetno je malo verovatno da će mastitis biti opasan po život. Naravno, svaka bakterijska infekcija koja nije pravilno lečena može se proširiti po celom telu. Ali s obzirom na prilično bučnu simptomatologiju, odnosno upalu dojke, otok, crvenilo, groznicu, povišenu temperaturu, majke su uznemirene i odmah traže pomoć", kaže dr Vlad Dima, ginekolog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA