Vreme čitanja: oko 3 min.

Svet je na istorijskoj prekretnici: Ovaj savez postaje sve jači: "Nadam se da će Amerika razumeti"

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kišida je rekao da zbog sigurnosnih izazova i geopolitičkih tenzija savez Japana i SAD "postaje sve važniji", te dodao da se nada da će se s time složiti obe političke strane u Vašingtonu

  • 9
Fumio Kishida Kišida Japan Foto: Tanjug/AP

"Svet je na istorijskoj prekretnici, a to nas je prisililo da promenimo svoju odbrambenu politiku na svim frontovima", izjavio je u intervjuu za CNN japanski premijer Fumio Kišida, koji je stigao u SAD na samit s američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Kišida je rekao da zbog sigurnosnih izazova i geopolitičkih tenzija savez Japana i SAD "postaje sve važniji", te dodao da se nada da će se s time složiti obe političke strane u Vašingtonu. Američka administracija nazvala je taj samit istorijskom prilikom za modernizovanje saveza dve zemlje.

CNN piše kako je partnerstvo s Japanom dugo bilo u središtu američke strategije u Indo-Pacifiku, ali se odbrambeni odnos proširio pod Kišidom. Aktuelni premijer, od stupanja na položaj 2021. godine, snažnije pozicionira Japan u globalnoj i regionalnoj sigurnosti od svojih prethodnika, ocenio je američki medij.

Službeni Tokio sve se više odmiče od pacifističkog Ustava, potrošnju za odbranu povećao je na dva posto BDP-a, a u planu je da do 2027. stekne sposobnost vojnog protivudara bude li trebalo.

Budući da Japan nosi teret militarističke prošlosti, taj je potez kontroverzan, pogotovo iz ugla gledišta svojih suseda. Međutim, Kišida ukazuje na "teško i složeno" sigurnosno okruženje u kojem se nalazi četvrta ekonomija sveta.

"U našem susedstvu postoje zemlje koje razvijaju balističke projektile i nuklearno oružje i druge koje grade svoje odbrambene kapacitete na netransparentan način. Takođe, postoji jednostrani pokušaj promene statusa kvo, silom, i u Istočnom kineskom moru i u Južnom kineskom moru", rekao je očigledno sugerišući da je Kina agresivna u teritorijalnim sporovima s Filipinima i Japanom.

Zbog toga je, kako je rekao, izgradnja japanske sposobnosti odvraćanja i reakcije "bitna za savezništvo sa SAD".

"Nadam se da će SAD ovo razumeti i da možemo zajedno da radimo na poboljšanju mira i stabilnosti u regiji. Mislim da je važno pokazati ostatku sveta mojom posetom da će SAD i Japan dalje razvijati saradnju", smatra japanski premijer.

Ove nedelje će se u Vašingtonu održati i sastanak Bajdena, Kišide i drugog ključnog američkog partnera i saveznika u regiji - Filipina. Događa se manje od godinu dana od revolucionarnog sastanka između SAD-a, Japana i Južne Koreje, s kojom Japan ima tešku istoriju. I taj je susret ukazao na to koliko je Japan bitan za američki pristup Pacifiku.

Kišida je za CNN odbio da komentariše da li je zabrinut zbog mogućeg povratka Donalda Trampa u Belu kuću. Tramp je promovisao izolacionističku politiku, istovremeno konfrontacijsku prema Kini.

"Odnos između Japana i SAD postao je jači nego ikada... Bez obzira na ishod predsedničkih izbora, mislim da je važno osigurati da američki narod prepozna važnost odnosa Japana i SAD", rekao je.

Dok Rusija i Kina očito jačaju svoj savez na Pacifiku, provodeći tamo zajedničke vojne vežbe, Kišida je istakao da njegova vlada radi na sastanku sa severnokorejskim čelnikom Kim Džong Unom u cilju rešavanja "nerešenih pitanja" i promocije stabilnih odnosa između dve zemlje.

Japan je, uz Južnu Koreju, na prvoj liniji severnokorejskog testiranja oružja, a probni projektili Pjongjanga redovno padaju nadomak njihovih obala. Pitanje japanskih državljana koje je Severna Koreja otela pre više decenija takođe je jedna od tačaka razdora.

Kišida je u razgovoru rekao da njegova vlada prati razmenu opreme između Pjongjanga i Moskve te je ukazao na zajedničke vojne vežbe Kine i Rusije. Saradnju je opisao kao "zabrinjavajuću s obzirom na međunarodni poredak i stabilnost".

"U isto vreme, važno je preneti čvrstu poruku Severnoj Koreji i Kini da je za mir, stabilnost i prosperitet međunarodne zajednice važno održati slobodan i otvoren međunarodni poredak temeljen na vladavini prava", istakao je Kišida.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    9. april 2024 | 12:28

    Nadam se da ce vam se Kina osvetiti za sve sto ste joj radili kroz istoriju smradovi!

  • Mihajlo

    9. april 2024 | 12:18

    Japan je jos uvek pod okupacijom amera kao i Nemacka...

  • Srb

    9. april 2024 | 13:05

    Japancima bez dve atomske nema pravog prijateljstva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA