Vreme čitanja: oko 4 min.

Trese se politička scena u Mađarskoj: Opozicioni "novajlija" bi da sruši Orbana, u sve umešao i bivšu ženu

A. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovaj 43-godišnjak je privukao nacionalnu pažnju nakon što je otvoreno prekinuo sa vladom, otišao kod tužioca sa optužbama za korupciju i objavio snimak Judit Varge, njegove bivše supruge, koja je nekada bila ministarka pravde, kako razgovara o onome što Mađar opisuje kao "korupciju na najvišim nivoima vlasti"

  • 1
Peter Magyar Mađar Mađarska protest Foto: Tanjug/AP

Politički novajlija koji zadaje glavobolje mađarskoj vladi rekao je da mu iskustvo kao insajdera u režimu može pomoći da uspe tamo gde su druge opozicione ličnosti podbacile, navodeći svoj "ludi" porast u anketama i "viziju" kao znake da je promena moguća.

Četrnaest godina nakon što se mađarski premijer Viktor Orban vratio na vlast i stavio zemlju na neliberalni put, neki Mađari su izgubili nadu da bi njegova vlast mogla biti narušena.

Ali Peter Mađar (43), bivši član najelitnijeg kruga vladajuće stranke Fides, sada je u misiji da ubedi Mađare da Orbanova vlada treba - i može - da bude poražena.

"Pre dva meseca niko me nije poznavao u Mađarskoj. Danas smo imali najveći politički skup", rekao je Mađar u subotu u intervjuu za Guardian.

Nekoliko sati ranije pred zgradom parlamenta predvodio je desetine hiljada demonstranata. Demonstranti su pevali zajedno i držali se za ruke, dok ih je Mađar pozivao da ostave ideološke razlike po strani i ujedine se kako bi stvorili drugačiju budućnost zemlje.

Peter Magyar Mađar Mađarska protest Foto: Tanjug/AP

Ali čak i nakon što je ogromna masa krenula kući, neki su ostali, uzbuđeno čekajući selfi sa Mađarom, koji je poslednjih nedelja postao poznat.

Skandal sa snimkom i njegova bivša supruga Judit Varga

Ovaj 43-godišnjak je privukao nacionalnu pažnju nakon što je otvoreno prekinuo sa vladom, otišao kod tužioca sa optužbama za korupciju i objavio snimak Judit Varge, njegove bivše supruge, koja je nekada bila ministarka pravde, kako razgovara o onome što Mađar opisuje kao "korupciju na najvišim nivoima vlasti".

Mađar je javno istupio iz Fidesa nakon što je skandal o pomilovanju primorao mađarsku predsednicu Katalin Novak na ostavku i povlačenje iz političkog života Mađarove bivše supruge, bivše ministarke pravde Judit Varga.

Varga, koja je odustala od planova da predvodi Fidesove kandidate na izborima za Evropski parlament u junu, odbacila je snimak svog bivšeg supruga kao iznuđen i "podlu manipulaciju" u dugotrajnom pokušaju da je "uceni".

Da podsetimo, mađarska predsednica Katalin Novak podnela je u februaru ostavku, nakon što je pomilovala čoveka osuđenog za prikrivanje zločina koje je počinio seksualni napasnik u domu za decu. Novak je priznala da su pomilovanja izazivala podele, ali je insistirala da "nikada ne bi pomilovala pedofila".

Mađar je 26. marta proveo nekoliko sati u Kabinetu glavnog tužioca i oglasio se rekavši da snimak implicira službenike u više zločina. Takođe je rekao da ima još mnogo snimaka u vezi sa slučajem Šadl-Volner i da će ih nastaviti deliti sa istražiteljima.

Dugotrajni slučaj Šadl-Volner uključuje moguće aktivnosti Đerđa Šadla, šefa komore pravosudnih službenika, i bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu pravde, Pala Volnera, i navodno uključuje prisluškivanja i poverljive podatke.

U kopiji snimka koji je Mađar postavio na YouTube i Facebook, on naizgled navodi Vargu da razgovara o slučaju pre nego što glas sličan njenom kaže: "Rekli su tužiocima šta treba ukloniti."

"Mislim da ne mogu učiniti ništa drugo osim da pozovu nekoliko članova vlade kao svedoke (i), zapravo, ja kažem da ne mogu bez pozivanja premijera kao svedoka", rekao je Mađar o tužiocima.

"Očigledno je da je (Orban) svestan mnogo više (pogrešnih radnji) od onoga čega smo bili svesni moja bivša supruga i ja", rekao je on.

On se razlikovao od opozicionih partija u Mađarskoj, kritikujući ne samo Orbana već i neke vladine protivnike, i tražeći od konzervativnih, levičarskih i liberalnih Mađara da se pridruže njegovom pokretu.

"Cilj je, naravno, da imamo stranku, da možemo da se kandidujemo za izbore za Evropski parlament 9. juna", rekao je Mađar, ocenivši njegovu podršku na oko 15 do 21 odsto.

"To je ludo. Biću na vrhu liste, ali moja namera nije da idem u Brisel, jer moram da gradim stranku u Mađarskoj", dodao je on.

Upitan šta ga razlikuje od drugih mađarskih opozicionih političkih ličnosti koje su pokušale, ali nisu uspele da se dopadnu širokom segmentu birača, Mađar - koji se u velikoj meri oslanjao na društvene medije da bi izgradio svoj novi politički brend - naglasio je svoje iskustvo unutar Orbanovog sistema.

"Ja sam nov, novajlija - ali nisam nov, jer sam veoma iskusan", rekao je on, ukazujući na svoje godine rada kao mađarski diplomata u Briselu, svoje ranije članstvo u stranci Fides, svoje veze sa kreatorima odluka i njegovo učešće u Varginoj komunikaciji na društvenim medijima.

"Imam viziju o Mađarskoj", rekao je on.

Vladini zvaničnici su nastojali da umanje značaj Mađara i više puta su negirali njegove navode o korupciji.

Ali novi opozicioni pokret je vidno uzdrmao vladajuću stranku, jer mediji pod kontrolom vlade ponekad objavljuju desetine članaka u kojima se napada njegov projekat i karakter svakog dana. Izveštavanje se delimično fokusiralo na nedavne Vargine tvrdnje da ju je maltretirao tokom njihovog braka. Mađar, koji je sa Vargom ima troje dece, negirao je optužbe, rekavši da su oni deo "propagandne kampanje".

Orban i Fides su dominirali uzastopnim izborima u Mađarskoj od 2010. godine i iskoristili su svoju veliku većinu da preoblikuju izborna pravila i pravosuđe, marginaluzuju nezavisne medije i efektivno uskrate političkim protivnicima značajnu ulogu u nadzoru.

Mađar je optužio Orbanovog lojalistu Antala Rogana, koji vodi kabinet premijera i oblikuje vladine poruke, da poseduje ogroman uticaj unutar korumpiranog političkog sindikata.

Zvaničnici Fidesa odbacili su Mađarove navode kao neosnovani oportunizam i uznemiravanje njegove bivše supruge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    9. april 2024 | 16:46

    Хехе, Бајден узвраћа ударЕц...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA