≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro Piter Higs

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nobelovac je preminuo u 94. godini

  • 0
Piter Higs Peter Higgs Foto: Profimedia/PA Images/David Cheskin

Nobelovac, fizičar Piter Higs, po kojem je imenovan Higsov bozon, preminuo je u 94. godini.

Vest o njegovoj smrti potvrdio je Univerzitet u Edinburgu.

"Preminuo je u ponedeljak, 8. aprila, u miru kod kuće, nakon kratke bolesti. Njegova porodica je tražila da mediji i javnost u ovom trenutku poštuju njihovu privatnost", naveli su sa Univerziteta.

Piter Higs je 1964. godine, zajedno sa još pet fizičara, predložio teoriju koja objašnjava poreklo mase elementarnih čestica.

Ova teorija, kasnije nazvana Higsov mehanizam, implicira postojanje Higsovog bozona, koji je otkriven tek 2012. godine u ATLAS I CMS eksperimentima na velikom hadronskom sudaraču u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN).

Higs i njegov kolega Fransoa Englert nagrađeni su Nobelovom nagradom za fiziku 2013. godine za njihov rad na formuslisanju Higsovog mehanizma.

U popularnoj literaturi, Higsov bozon se takođe naziva i Božijom česticom, nakon naslova knjige fizičara i nobelovca Leona Ledermana Božija Čestica: Ako je svemir odgovor, šta je pitanje? iz 1993. godine. Mnogi naučnici taj naziv odbijaju smatrajući ga senzacionalističkim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA