Vreme čitanja: oko 2 min.

Članovi bugarske bande ukrali više od 60 miliona evra: Pogledajte dobro ove milionere

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petoro bugarskih državljana će se naći pred sudom 28. maja kako bi im bila izrečena kazna

  • 3
Bugari prevara Foto: Crown Prosecution Service (CPS)

Petoro članova bugarske kriminalne organizacije u Londonu osuđeno je za prevaru, koju je Državno tužilaštvo opisalo kao najveću finansijsku prevaru u Engleskoj i Velsu.

Grupa od tri žene i dva muškarca napravila je u periodu od četiri i po godine hiljade lažnih potraživanja preko Univerzalnog kreditnog sistema, institucije koja vrši mesečne uplate nezaposlenima, koristeći identitete različitih osoba.

Svi optuženi su londonskom sudu Wood Green Crown Court priznali da su ukrali više od 50 miliona funti (58 miliona evra) i izjasnili se krivim za prevaru.

Oni su takođe priznali da su počinili krivično delo pranje novca, prenosi BBC.

Ove tvrdnje su potkrepljene nizom falsifikovanih dokumenata, uključujući fiktivne ugovore o zakupu, falsifikovane platne liste i falsifikovana pisma stanodavaca, poslodavaca i lekara opšte prakse.

Bugari prevara Foto: Crown Prosecution Service (CPS)

Državno tužilaštvo tvrdi da, ukoliko bi im zahtev za povlastice bio odbijen, grupa bi pokušavala iznova sve dok ne dobije odobrenje.

Istraga je identifikovala tri "fabrike povlastica" u oblasti Vud Grin u severnom Londonu odakle potiču falsifikovani dokumenti neophodni za povlastice.

Preduzeća su tvrdila da pomažu ljudima da dobiju broj osiguranika i povlastica na koje imaju pravo.

Međutim, utvrđeno je da nakon što su su zahtevi za povlastice podnete preko ova tri izvora, oni bi dalji proces prepustili organizovanoj kriminalnoj grupi.

Kada su potraživanja podignuta, novac je opran oko brojnih bankovnih računa ili je podizan u gotovini.

Specijalii tužilac Državnog tužilaštva Ben Rid rekao je da je ovaj slučaj ''najveće krivično gonjenje za prevaru ikada pokrenuto pred sudovima u Engleskoj i Velsu".

''Optuženi su se urotili da počine prevaru u industrijskim razmerama protiv Univerzalnog kreditnog sistema. Podnoseći hiljade lažnih tvrdnji, organizovani kriminalci su se obogatili iz državnih fondova napravljenih da zaštite i pomognu najugroženijm ljudima u našem društvu'', ocenio je Rid.

Ministarstvo za rad i penzije (DVP) saopštilo je da je banda ukrala 53,9 miliona funti (61 milion evra) koristeći "sofisticiranu kombinaciju legitimnih ličnih dokumenata i lažne dokumentacije kako bi izgledalo da imaju pravo na povlastice kada to nije bio slučaj''.

Jedan od članova kriminalne grupe, Ali, pobegao je u Bugarsku nakon što ga je policija uz oprez pustila na slobodu, a potom je izručen nazad u Veliku Britaniju.

Petoro bugarskih državljana će se naći pred sudom 28. maja kako bi im bila izrečena kazna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    10. april 2024 | 10:32

    Da su stali na 5 milki nikad ne bi pali.

  • TONI

    10. april 2024 | 13:27

    Bagra unisti i ono malo kulturnih ljudi zbog svoje pohlepe, uvek isposte mnogi ni krivi ni duzni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA