≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jesen u zapadnoj, leto u istočnoj polovini Evrope: U ovim predelima veje sneg, istovremeno u Rusiji iznad 25°C

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prethodnih dana temperature u Evropi dostizale su 34°C

  • 0
Košava i kiša jak pljusak sneg sparno letnje vreme Foto-ilustracija: Shutterstock

Prethodnih dana veći deo Evrope zahvatio je toplotni talas, a leto je stiglo dva mesesa ranije, s obzirom na to da su temperature prelazile ne samo 25°C, već i 30°C.

Snažan anticklon sa severa Afrike, a ujedno i termički visinski greben, doneli su ka Evropi veoma toplu vazdušnu masu sa severa Afrike, ali i pravo letnje vreme.

Temperature u Srbiji već su poslednjeg dana marta prešle 30°C.

Prethodnih dana vreo vazduh stigao je preko istoka Španije do zapadne i centralne Evrope, pa je u isto vreme toplotni talas zahvatio celu centralnu i jugoistočnu, ali i delove zapadne Evrope.

Maksimalna temperatura u Francuskoj dostigla je skoro rekordnih 34°C za april. U Bosni je mereno 33°C, pri čemu je najtoplije bilo u Zenici.

Vrlo visoke temperature od 30°C merene su širom centralne Evrope od Nemačke i Češke do Slovačke i Slovenije.

Inače, u sklopu veoma tople vazdušne mase, iz Sahare su do zapadne i centralne Evrope, a naročito do Alpa stigle i velike količine pustinjskog peska iz Sahare.

Ipak, hladni front sa zapada Evrope i Atlantika, u poslednja dva dana doneo je jako zahlađenje i padavine zapadnoj Evropi, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, dok u višim predelima Alpa veje sneg.

Hladni front u sklopu ciklona doneo je jako zahlađenje i severu Italije, a temperature su opale na 10°C.

Istoremeno, ispred hladnog fronta struji južno strujanje, uz veoma toplu vazdušnu masu, a kako se hladni front premešta prema istoku, tako potiskuje veoma toplu vazdušnu masu dalje na istok i jugoistok Evrope.

Tako je već dva dana i više nego toplo ne samo kod nas, već i na istoku Evrope, pa se tako prave letnje temperature sa vrednostima iznad 25°C beleže širom Ukrajine, Belorusije, u pribaltičkim zemljama i na zapadu Rusije, u Moskvi su temperature iznad 20°C.

Do pre samo par dana temperature na severu Skandinavije bile su do -25°C, a sever Rusije je bio zavejan snegom, uz mećavu i temperature ispod 0°C. Ipak, topla vazdušna masa stići će u blažem obliku i do najsevernijih predela Rusije i Skandinavije i doneti kišu i temperature od 5 do 10°C.

Ovog poslepodneva hladni front podelio je Evropu na dva dela. U severnim, zapadnim i centralnim predelima je kišovito i prohladno, uz jesenje vreme, dok je u Alpima prava zima, uz sneg i temperature ispod 0°C.

U ovim predelima hladni front i izraženo visinsko severozapadno strujanje pročistilu su atmosferu od čestica pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Istovremeno, na istoku Evrope je preko letnjih 25°C, a na jugoistoku kontinenta i na našem području 30°C.

Trenutne temperature Foto: Meteociel

Na svom putu ka jugoistoku i našem području, hladni front će veoma oslabiti i doneti tek pojačan severozapadni vetar i manji pad temperature vazduha, dok se kiša ne očekuje i doći će tek do umerenog naoblačenja.

Trenutne temperature u većem delu Srbije ovog poslepodneva dostižu 28-29°C, a oslabljeni hladni front doneo je severu i zapadu Bačke i Podrinju osveženje i temperature od 21 do 23°C. Trenutna temperatura u Beogradu he 26°C.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Junsko vreme u Srbiji usred aprila potrajaće do početka sledeće sedmice, dok se zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom očekuje od sledećeg utorka, pri čemu će sredinom sledeće sedmice biti hladnije za 15-ak stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA