Vreme čitanja: oko 1 min.

Hapšenje u Nemačkoj: Sumnja se da su ISIS-ovci, evo šta su radili

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Nemačkoj uhapšen par za koji se sumnja da su članovi Islamske države

  • 0
Jezidi Islamska država robovi Foto: Tanjug/AP

Nemačka policija uhapsila je irački par za koji se sumnja da su pripadnici terorističke grupe Islamska država (ISIS), pod sumnjom da su učestvovali u genocidu i zločinima protiv čovečnosti zbog porobljavanja dve jezidske devojčice.

Oni su uhapšeni u utorak, a saopšteno je da su u periodu između 2015. i 2017. u Iraku i Siriji više puta fizički zlostavljali, kidnapovali i zabranjivali praktikovanje vere dvema devojčicama, prenosi Rojters.

Osumnjičeni par je navodno devojčice predao drugim članovima ISIS pre nego što su napustili Siriju u novembru 2017, saopšteno je iz nemačkog tužiilaštva.

''Sve to je činjeno u cilju uništenja jezidske religije'', navodi tužilaštvo.

Nemački tužioci su koristili zakone o univerzalnoj nadležnosti koji im omogućavaju da procesuiraju zločine protiv čovečnosti počinjene bilo gde u svetu kako bi takve slučajeve izveli pred suđenje.

ISIS je ubila na hiljade pripadnika jezidske religije, porobila više od 7.000 žena te vere, i raselila najveći broj te zajednice od 550.000 ljudi sa severa Iraka.

Jezidi su verska manjina u istočnoj Siriji i severozapadnom Iraku koju je ISIS ciljala zbog njihove vere koja kombinuje elemente zoroastrijskih, hrišćanskih, manihejskih, jevrejskih i muslimanskih verovanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA