Vreme čitanja: oko 1 min.

Gde su taoci? U Hamasovim rukama ih nema dovoljno da bi se postigao dogovor o prekidu vatre

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

CNN: Hamas ne drži dovoljno talaca kako bi se postigao dogovor o prekidu vatre

  • 0
Trg nestalih i kidnapovanih, Tel Aviv Foto: Telegraf.rs

Predstavnici palestinske militantne grupe Hamas saopštili su da grupa nije u stanju da identifikuje i pronađe 40 izraelskih talaca za koje Izrael tvrdi da ih grupa drži u Pojasu Gaze.

Izraelski pregovarači postavili su prethodno uslov da ako Hamas oslobodi 40 talaca, Izrael će pustiti na slobodu više stotina Palestinaca koje drži u zatvorima, prenosi CNN.

Međutim, predstavnici Hamasa su posrednicima u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca, među kojima su i predstavnici Katara i Egipta, saopštili da ne drže dovoljno talaca za takvu razmenu.

Neimenovani izraelski zvaničnici tvrde da je nemogućnost Hamasa da saopšti koji taoci će biti pušteni na slobodu i dalje najveća prepreka nastavku pregovora.

Kao naknadni zahtev, Izrael je zatražio da Hamas pusti na slobodu mlađe muškarce među taocima, uključujući vojnike.

Tokom višemesečnih pregovora od poslednjeg prekida vatre, Izrael je više puta tražio spisak talaca i Hamasove uslove, navodi američka medijska kuća.

Hamas je tvrdio da je potreban prekid vatre kako bi se locirali i prikupili taoci.

Veruje se da su većina, od skoro 100 talaca koji su ostali živi, muškarci pripadnici izraelske vojske ili vojnici rezervisti.

Očekuje se da će Hamas pokušati da ih iskoristi u kasnijim fazama kako bi pokušao da pregovara o značajnijim ustupcima, uključujući više zatvorenika na visokom položaju i trajni prekid rata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA