Vreme čitanja: oko 1 min.

Asanž bi umesto u SAD mogao pred sud u Australiju: Bajden potvrdio da razmatra ovu ideju

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajden razmatra zahtev Australije o povratku Asanža u svoju zemlju

  • 2
Džulijan Asanž Foto: Tanjug/AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden potvrdio je danas da razmišlja o zahtevu Australije da se osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž krivično goni u Australiji čiji je državljanin.

Australijski premijer Entoni Albaneze je u februaru podržao predlog u Donjem domu parlamenta Australije kojim se apeluje na povratak Asanža u svoju zemlju, prenosi Rojters.

Vašington traži da Velika Britanija izruči Asanža u SAD gde je protiv njega podignuta krivična prijava zbog objavljivanja velikog broja poverljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih prepiski na Vikiliksu.

Visoki sud u Londonu odlučio je krajem marta da Asanž može da uloži žalbu protiv izručenja SAD.

Sud je naveo da traži dodatne garancije od SAD o tome da li bi Asanž mogao da se pozove na Prvi amandman i da li bi Asanž mogao da bude podvrgnut smrtnoj kazni nakon izručenja, prenosi BBC.

Ukoliko SAD ne bude dala ta uverenja, Asanžu bi mogla da bude odobrena žalba na odluku o ekstradiciji.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, i tereti se za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Asanžov portal Vikiliks objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga, Vikiliks je objavio hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    11. april 2024 | 14:19

    Treba suditi Pentagonu i vojsci SAD koji su činili zločine nad civilima i krili od javnosti...a ne suditi nekome tko je otkrio izvršioce zločina...

  • Nikolas

    11. april 2024 | 10:11

    FREE ASANGE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA