Vreme čitanja: oko 2 min.

Finansijer Hamasa izrešetan sa više hitaca: Akcija ne deluje kao izraelska, nejasno ko ga je ubio

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bezbednosni zvaničnici u Libanu nisu odmah naveli imena osumnjičenih za ubistvo. Sarur bi bio glavna meta za Izraelce, ali bi ovakva operacija bila neobična za njih

  • 0
Hamas zastava Foto: Shutterstock

Osumnjičeni finansijer Hamasa pronađen je mrtav u svojoj vili u Libanu usred rastućih tenzija između Izraela i iranskih zastupnika, javlja The Telegraph.

Telo identifikovano kao Mohamed Sarur, koji je optužen za prebacivanje desetina miliona dolara od iranskih vlasti u terorističku grupu, pronađeno je u njegovoj kući u planinskom gradu Bejt Meri u blizini Bejruta nakon što je u utorak upucan najmanje pet puta, rekao je bezbednosni zvaničnik agenciji AFP. Njegov novac je ostao na licu mesta i napadač ga nije uzeo.

Sarura je sankcionisalo Ministarstvo finansija SAD jer je delovao kao posrednik između iranskih snaga Kuds i Hamasa, pošto je navodno bio zadužen za sve transfere novca između njih.

Smrt 57-godišnjeg muškarca s istim inicijalima prvobitno je izvestila libanska Nacionalna novinska agencija u utorak uveče.

Sankcije protiv Sarura datiraju iz 2019. godine kada su ga američke vlasti osumnjičile da je delovao kao posrednik između iranske Revolucionarne garde, Hezbolaha i Hamasa, tvrdeći da bi novac koji je pomogao da se usmeri mogao da se iskoristi za izvođenje terorističkih napada na Izrael iz Gaze.

Odredba američkih sankcija navodi da je Sarur identifikovan još 2014. da radi sa operativcima Hezbolaha i da je zadužen za "sve transfere novca" između snaga Kuds i Hamasovog naoružanog krila, brigada Kasam.

Bezbednosni zvaničnici u Libanu nisu odmah naveli imena osumnjičenih za ubistvo. Sarur bi bio glavna meta za Izraelce, ali bi ovakva operacija bila neobična za njih.

Izrael je poslednjih nedelja pojačao napade na iranske zastupnike širom Bliskog istoka, ubijajući visoke ličnosti u Libanu i Siriji. Ali svi su poginuli u udarima visokopreciznih dronova ili raketa.

U međuvremenu, u sredu Ali Hamnei, vrhovni iranski vođa, u svojoj propovedi kojom se obeležava kraj svetog meseca Ramazana, ponovio je iransko obećanje da će uzvratiti Izraelu zbog ubistva svog vrhovnog generala u retkom vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku prošle nedelje.

Kao odgovor, izraelski ministar spoljnih poslova je zapretio da će odgovoriti ako Iran pokrene direktan napad na izraelsko tlo, pojačavajući sve ratoborniju retoriku između dve zemlje.

Izrael i iranski zastupnik Hezbolah razmenjivali su vatru duž izraelsko-sirijske granice od početka rata u Gazi prošle godine.

U Bejrutu, šef mirovnih snaga UN u Libanu rekao je u sredu da je zabrinut da bi neprijateljstva koja su do sada bila prilično obuzdana mogla izmaći kontroli.

"Opasnost od eskalacije je stvarna", rekao je Aroldo Lazaro u komentaru koji su objavile mirovne snage UNIFIL-a.

"Ne postoji vojno rešenje za trenutnu konfrontaciju i nasilje; političko i diplomatsko rešenje je jedini put napred."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA