Vreme čitanja: oko 3 min.

Voda curi iz pukotine široke 18 metara na brani, obližnji grad u opasnosti: Među građanima panika

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Državni i lokalni lideri ne misle da je brana na jezeru u neposrednoj opasnosti od pucanja, ali su poručili stanovnicima da budu spremni za evakuaciju ako se uslovi pogoršaju

  • 0
Brana Juta pukotina Foto: Tanjug/AP

Radnici su žurno pokušali da podignu branu u američkoj državi Juta nakon što je pukotina od 18 metara dovela do izlivanja vode i ugrozila 1.800 stanovnika grada koji se nalazi nizvodno.

Državni i lokalni lideri ne misle da je brana na jezeru Panguič u neposrednoj opasnosti od pucanja, ali su poručili stanovnicima da budu spremni za evakuaciju ako se uslovi pogoršaju.

Zvaničnici uprave za vanredne situacije podelili su listu procedura evakuacije zabrinutim stanovnicima na gradskom sastanku u sredu uveče koji je trebalo da ublaži paniku.

"Ne mogu da kažem da je vanredna situacija u potpunosti izbegnuta, ali sam veoma, veoma ohrabren napretkom koji smo danas postigli", rekao je Everet Tejlor, pomoćnik državnog inženjera za bezbednost brana u Odeljenju za prava na vodu Jute.

Spuštanje rezervoara ispod pogođenog područja trajaće nekoliko dana, rekao je on. Oko 61 centimetar vode ostalo je iznad pukotine od srede uveče, a radnici su kamenjem prekrili skoro 14 metara pukotine.

Ledeni pokrivač na rezervoaru je gurnut na branu, što je dovelo do pucanja vrha i naginjanja nizvodno, a voda je šikljala kroz otvor, objasnio je Tejlor.

Njegovo osoblje je uspelo da ublaži pritisak na branu tako što je napravilo velike rezove preko ledenog pokrivača. Led se sada povukao, a vrh brane se nagnuo unazad, rekao je on.

Lokalni zvaničnici otkrili su pukotinu u gornjem delu brane tokom inspekcije u ponedeljak uveče, a državni zvaničnici su to saopštili javnosti u utorak. Država je to označila kao rizik od proboja nivoa 2 - oznaka u sredini trostruke skale koja znači da postoji potencijal za kvar brane.

Ako dođe do proboja, državni i lokalni organi za sprovođenje zakona će raditi sa Crvenim krstom da evakuišu Panguič, koji se nalazi oko 16 kilometara nizvodno od brane. Još jedan mali grad, Serkelvil, nalazi se dalje nizvodno i suočava se sa manjim rizikom od poplava.

Narednik Džejkob Koks iz patrole auto-puta Jute, koja je imala zadatak da pomogne u pripremi grada u slučaju evakuacije, rekao je stanovnicima u sredu da bi trebalo da imaju dovoljno vremena da sakupe svoje stvari i bezbedno se evakuišu.

"To bi moglo da bude naređeno. Ako dođe do obaveštenja da je brana pukla ili probijena, imamo vremena. Procena je da imamo otprilike dva sata pre nego što te poplavne vode zaista preplave grad", rekao je on.

Sirene će se oglasiti u slučaju evakuacije, a policajci će ići od vrata do vrata kako bi se uverili da su očistili područje, rekao je šerif okruga Garfild Erik Hjuston. Obližnja kapela i srednja škola služiće kao skloništa za hitne slučajeve.

Voda se ispušta brzinom od skoro 6,5 kubnih metara u sekundi da bi povukla rezervoar ispod pukotine. Velike stene se transportuju kamionima i postavljaju na nizvodnu stranu brane da bi poduprle zid. Do subote se ne prognozira kiša.

Brana je izgrađena kasnih 1800-ih, ali je gornji deo koji je napukao dodat brani 1930-ih i 1940-ih. Ranije nije bilo zabrinutosti u pogledu njegovog strukturalnog integriteta, a pukotina je bila iznenađenje, rekao je Tejlor.

Gradonačelnik Panguiča Kim Soper pozvao je stanovnike da se klone potoka koji otiče iz rezervoara, upozoravajući da je nivo vode mnogo viši nego inače i da predstavlja opasnost za decu.

Rasplakao se dok se sećao da je stajao u istoj gimnaziji 2017. kako bi pripremio planove za evakuaciju dok je požar harao južnom Jutom.

"Prošli smo kroz to i proći ćemo kroz ovo. Ovo je samo drugačija hitna situacija", uveracao je Soper svoju zajednicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA