Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska vlada predstavila nacrt zakona o asistiranoj smrti

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Početkom marta, predsednik Francuske Emanuel Makron je objavio da je u pripremi zakon u "francuskom stilu", sa strogim uslovima koji moraju da budu ispunjeni

  • 0
Eutanazija Foto: Shutterstock

Francuska vlada je predstavila nacrt zakona o asistiranoj smrti koji će omogućiti terminalnim pacijentima koji pate od dugotrajnih bolesti da odluče da okončaju život.

Predlog zakona je kasnio, posebno zbog rada Konvencije građana o kraju života, koju je činilo 150 građana koji su nasumično izabrani, preneo je Euraktiv.

Početkom marta, predsednik Francuske Emanuel Makron je objavio da je u pripremi zakon u "francuskom stilu", sa strogim uslovima koji moraju da budu ispunjeni.

On je, takođe, rekao da ne želi da koristi termine asistirano samoubistvo ili eutanazija.

"Između ostalog, on (nacrt zakona) predviđa uvođenje 'pomoći pri umiranju' pod određenim uslovima za pacijente na kraju života koji su pogođeni 'fizičkom ili psihičkom patnjom' kao rezultat njihove bolesti", rekla je ministarka rada i zdravstva Katrin Votren, iznoseći detalje budućeg zakona.

Pacijent mora da ima najmanje 18 godina, da ima francusko državljanstvo ili da legalno boravi u Francuskoj, a prognoza mora biti terminalna u kratkom ili srednjem roku.

Votren je istakla dva uslova koja su opisana kao "stubovi" - prvi je da pacijent mora biti u potpunosti razborit, što isključuje pacijente koji pate od Alchajmerove bolesti, za razliku od Belgije.

Drugi stub je da lekar koji ne poznaje pacijenta mora da ga proglasi "podobnim".

U tom slučaju, pacijenti mogu sami da ubrizgaju smrtonosnu dozu.

Ako nisu u mogućnosti da to učine, kao što bi bio slučaj sa osobama koje boluju od Šarkoove bolesti, mogu da imenuju treću stranu da sprovede proceduru.

Francuski poslanici će raspravljati o nacrtu zakona u maju.

Druge zemlje u EU, kao što su Holandija ili Švajcarska, donele su zakone o eutanaziji, ali će francuski model biti drugačiji, saopštila je predsednička kancelarija Euraktivu u martu nakon Makronove izjave.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA