Vreme čitanja: oko 2 min.

Opasno rastu tenzije na Bliskom istoku: Iran preti napadom, Izrael najavljuje odmazdu, umešale se i SAD

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kao što sam rekao premijeru Benjaminu Netanjahuu, naše obećanje bezbednosti Izraelu protiv ovih pretnji Irana i njegovih posrednika je neopozivo. Dozvolite mi da to ponovim, neopozivo ... učinićemo sve što možemo da zaštitimo bezbednost Izraela", ponovio je Bajden

  • 10
Bliski istok, rat, Iran, Amerika, Bajden, Rohani Ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden upozorio je Iran da ne kreće u napad na Izrael usred izveštaja o "neizbežnom" raketnom udaru na jevrejsku državu, piše The Telegraph.

Bajden je rekao da je njegovo obećanje garantovanja bezbednosti Izraela "neopozivo" i da će Vašington učiniti "sve što može" da ga zaštiti od napada Teherana kao odmazdu za napad u Siriji u kom su ubijeni visoki iranski generali.

"Kao što sam rekao premijeru Benjaminu Netanjahuu, naše obećanje bezbednosti Izraelu protiv ovih pretnji Irana i njegovih posrednika je neopozivo. Dozvolite mi da to ponovim, neopozivo ... učinićemo sve što možemo da zaštitimo bezbednost Izraela", ponovio je Bajden.

Republikanci su saopštili da Bajden mora da upozori Iran da će se SAD pridružiti "razornom" odgovoru ako bude napadnut Izrael.

Predsednik SAD-a je pod pritiskom da pruži javno obezbeđenje Tel Avivu, dan nakon što je rekao da je američko obećanje zemlji "čvrsto kao gvožđe".

Ajatolah Ali Hamnei, iranski vrhovni vođa, pretio je da će direktno napasti Izrael kao odgovor na sumnjiv udar Izraela na zgradu ambasade u Damasku ranije ovog meseca. Američki zvaničnici veruju da je udar "neizbežan", a Izrael se obavezao na odgovor istom merom.

"Izrael je pod pretnjom neposrednog napada Irana. Predsednik Bajden mora hitno upozoriti ajatolaha da će Sjedinjene Američke Države podržati Izrael do kraja i da će zajednički američko-izraelski odgovor na svaki napad biti brz i razoran", rekao je Tom Koton, republikanski senator iz Arkanzasa.

Marko Rubio, potpredsednik Senatskog obaveštajnog komiteta, rekao je da su pretnje Irana da napadne izraelsku teritoriju stvorile "najopasniji trenutak na Bliskom istoku od 1973. godine".

Rubio, senator iz Floride, rekao je da će u slučaju iranskog napada "Izrael odgovoriti momentalno još jačim kontranapadom unutar Irana".

"Šta će se desiti posle toga je najopasniji trenutak na Bliskom istoku od 1973. godine", dodao je Rubio.

Njegovi komentari došli su u trenutku kada su svetski lideri intervenisali kako bi sprečili da kriza izmakne kontroli, pri čemu su i Berlin i Kremlj pozivali na "uzdržanost", dok je britanski premijer Riši Sunak označio pretnje Irana protiv Izraela kao "neprihvatljive".

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, rekao je da će Izrael odgovoriti istom merom ako bude napadnut, dodajući da se njegova zemlja priprema za rat na više frontova.

"Pripremamo se da zadovoljimo bezbednosne potrebe Izraela kako u odbrani tako i u napadu, ko god nas povredi, mi njega povredimo", rekao je Netanjahu.

Lufthansa produžava otkazivanje letova za Teheran

Nemačka avio-kompanija Lufthansa produžila je otkazivanje dnevnih letova iz Frankfurta za Teheran zbog sigurnosnih razloga do 13. aprila, saopštio je portparol u četvrtak.

Odluka je doneta prošlog vikenda kako bi se izbegla situacija u kojoj bi posada avio-kompanije morala da prenoći u Teheranu, dodao je portparol.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiborg

    11. april 2024 | 19:07

    Što više se poubijajte.I jedni i drugi su neprijatelji Srbije.Nekada sam poštovao Jevreje,sada sam shvatio da su tu negde u rangu sa Nacistima

  • Nikolas

    11. april 2024 | 18:56

    AMERICKI PLAN JE I BIO UNISTITI IRAN!!

  • PNM

    11. april 2024 | 19:16

    Amerika se umesala?!!! Da li je moguće!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA