Vreme čitanja: oko 4 min.

Brojne slavne ličnosti apelovale za pomoć Ukrajini: Među potpisnicima Hilari Svonk, Šon Pen, Vigo Mortensen...

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Zajedno pozivamo Kongres da uradi pravu stvar", navodi se na p očetku otvorenog pisma

  • 9
Ukrajina rat u Ukrajini Rusija blog Foto: Tanjug/AP

Velika grupa slavnih ličnosti objavila je otvoreno pismo u kojem se poziva američki Kongres da "dozvoli Ukrajini da pobedi" u ratu s Rusijom. Otvoreno pismo potpisalo je 36 slavnih ličnosti, od glumaca i režisera, pa do naučnika i novinara.

CNN je pismo objavio u celosti, te ga takvo i prenosimo:

"Zajedno pozivamo Kongres da uradi pravu stvar."

"Ukrajinci se bore za svoje postojanje. Na teritoriji koju Rusija okupira, muči ukrajinske građane, otima ukrajinsku decu i ubija ukrajinske lidere. Na teritoriji koju Rusija može da dosegnu svojim oružjem, napadaju civile i spasioce. Ruske rakete, dronovi i bombe uništavaju crkve i spomenike Holokaustu. Ruska okupacija preti muslimanima Ukrajine, krimskim Tatarima."

"Ruski lideri otvoreno govore da im je cilj uništenje ukrajinske države i eliminacija Ukrajinaca kao naroda. Ruski propagandisti svakodnevno prete genocidom. U ovom trenutku, Rusija koristi rakete i leteće bombe da uništi drevni i prelep grad Harkov, nekada dom za 1,5 miliona ljudi, baš kao što je Rusija uništila Marijupolj, Alepo i Grozni."

"Ukrajinci se takođe bore za našu sigurnost i za slobodu svih. Otporom ruskom diktatorstvu, pokazuju da demokratija može da se brani. Braneći svoje granice, oni štite međunarodni poredak i odolevaju haosu. Boreći se protiv Rusije sami, oni štite Evropu. Pokazujući koliko su teške ofanzivne operacije, Ukrajinci čine kineski rat u Pacifiku manje verovatnim. Borbom konvencionalnim ratom protiv nuklearne sile, čine nuklearnu proliferaciju i nuklearni rat manje verovatnim."

"Ukrajinske oružane snage brane osnovne američke interese. Oni rade stvari koje Amerikanci ne mogu da urade sami. Upijajući čitav ruski napad, oni čine druge ratove u Evropi nemogućim. Oni odvraćaju Kinu bez ikakvog provociranja Pekinga. Pokazujući da se nuklearnoj sili može odupreti, oni uče druge zemlje da ne moraju da prave nuklearno oružje. Dve godine, Ukrajinci su štitili nas kao i svoj narod."

"Većina Amerikanaca razume ovo i želi da pomogne Ukrajini. I većina izabranih predstavnika to želi."

"Ali mi Ukrajince izdajemo. Prošlo je više od 470 dana od kada je Kongres usvojio zakon o podršci Ukrajini. To je većina vremena od kada je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022. Tokom perioda naše neaktivnosti, Rusija je rekonstruisala svoju vojsku. Priprema novu ofanzivu, testirajući Ukrajinu duž fronta i nelegalno koristeći CS gas da bi isterali ukrajinske vojnike iz njihovih rovova."

"Ako Rusija probije, to će biti naša krivica. A tada ćemo shvatiti šta smo izgubili. Sve što Ukrajina radi za nas može biti poništeno. Ako Ukrajina bude poražena, naći ćemo se u svetu koji je mnogo opasniji. Biće to svet u kome možemo očekivati rat u Evropi i rat u Aziji. Svet u kome Rusija može da prekine snabdevanje hranom Bliskog Istoka i Afrike koje Ukrajina sada obezbeđuje. Svet bez pravila i svet pun nuklearnog oružja."

"I tada će biti kasno da uradimo ono što je, sada, lako: pomoći savezniku koji se bori za svoj život donošenjem zakona u Kongresu. Trošite oko pet centi od dolara odbrambenog budžeta, oko jednog centa na ukupni budžetski dolar, većina kojeg, u svakom slučaju, ostaje u Sjedinjenim Državama."

"Ne smemo izneveriti svoje saveznike. Širom sveta, svi koji gledaju veruju da je Ukrajina laka opcija za nas. To je demokratija, a tvrdimo da podržavamo demokratije. Njeni vojnici rade za nas ono što mi ne možemo da uradimo za sebe. Ukrajina se bori sama, i ne traži američke trupe. Ono što Amerika mora da uradi da podrži Ukrajinu je minimalno. Ako se ne možemo pridržavati svojih obaveza prema Ukrajini, niko neće verovati da ćemo podržati bilo kojeg od naših saveznika u budućnosti. To će nas umanjiti, i stvoriti svet rata."

"A Ukrajinci su impresivni saveznici. Bore se dobro duž veoma dugog fronta. Očistili su Crno more od ruske mornarice, omogućavajući ukrajinskoj poljoprivredi da hrani Bliski Istok i Afriku. Razvili su i razmestili sopstveno oružje. Rade sve što je ljudski moguće, i trpe bolne ljudske gubitke svakog dana. Ali treba im stvari koje samo mi možemo da obezbedimo da nastave borbu."

"Ukrajinci nam daju šansu. Šansu da Amerikanci urade pravu stvar, za njih, za nas, za dostojanstvo, za čovečanstvo. Ukrajina može da se zaštiti i donese stabilnost širom sveta. Ako dozvolimo Ukrajini da izgubi, pozivamo katastrofu za njih, i katastrofu za nas."

"Kongres se vratio na sednicu ove sedmice. Vreme je kratko i nove opasnosti mogu stići veoma brzo. Zajedno pozivamo Kongres da uradi pravu stvar - sada. Podržite Ukrajinu."

Potpisnici otvorenog pisma:

Džej Džej Abrams, filmski režiser

Hoze Andres, kuvar i aktivista

Gabrijel Karteris, glumac i lider sindikata

Mona Čaren, novinar

Miša Kolins, glumac

Rozario Doson, glumica

Felišija Dej, glumica i pisac

Dag Firs, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost

Džonatan Safran Fer, pisac

Frensis Fukujama, politički naučnik

Mark Hamil, glumac

Gejl En Herd, producent

Dara Kosrovšahi, preduzetnik

Vilijam Kristol, pisac

Erik Edelman, diplomata

Imagine Dragons, bend

Skot Keli, astronaut

Danijel Lubecki, preduzetnik

Majkl Mekfol, politički naučnik

Kejt Mekinon, glumica

Alisa Milano, glumica

Vigo Mortensen, glumac

Paton Osvalt, komičar i glumac

Filips O'Brajen, vojni istoričar

Bred Pejsli, muzičar

Šon Pen, glumac

Serhi Plohi, istoričar

Ivana Sakno, glumica

Erik Šmit, filantrop

Liv Šrajber, glumac

Timoti Snajder, istoričar

Terel Džermejn Star, novinar

Barbra Strejsend, pevačica i glumica

Hilari Svonk, glumica

Piter Vener, pisac i aktivista

Ketrin Vinik, glumica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    12. april 2024 | 07:47

    Apeluju za pomoc Ukrajini, a nisu apelovali kad je njihova zemlja i zapad ubijali neduzne ljude u Srbiji, Iraku , Libiji i sirom sveta. Olos kao i njihove države.

  • Boža zemunac

    12. april 2024 | 07:26

    Imam predlog. Pozivam "slavne " ličnosti da obuku vojnu uniformu i krenu u rat protiv Rusije.

  • Milan

    12. april 2024 | 07:42

    Sve moj do mojega

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA