Vreme čitanja: oko 3 min.

Zelenski će sa "zadovoljstvom" saslušati Trampove ideje o okončanju rata dok Rusija žestoko napada po Ukrajini

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izjave ukrajinskog lidera došle su nakon izveštaja da je Tramp navodno rekao da bi, ukoliko bude ponovo izabran, pritisnuo Ukrajinu na dogovor o miru s Rusijom koji bi podrazumevao teritorijalne ustupke Kijevu

  • 0
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će sa "zadovoljstvom" saslušati ideje bivšeg predsednika SAD-a Donalda Trampa o okončanju rata u Ukrajini, ali je pažljivo izbegao ovu temu tokom intervjua na Delphi ekonomskom forumu u Grčkoj, javlaj CNN.

Izjave ukrajinskog lidera došle su nakon izveštaja da je Tramp navodno rekao da bi, ukoliko bude ponovo izabran, pritisnuo Ukrajinu na dogovor o miru s Rusijom koji bi podrazumevao teritorijalne ustupke Kijevu.

"Pre svega, te signale sam primio putem određenih medijskih platformi. Nisam to direktno čuo od Trampa", rekao je Zelenski CNN-ovom dopisniku Fredu Pletgenu putem video-linka iz Ukrajine. "Nisam imao priliku da diskutujem s njim o njegovim idejama i kako da okončamo rat."

"Ukoliko budem imao tu priliku, s zadovoljstvom ću ih saslušati i onda možemo da diskutujemo na tu temu", rekao je Zelenski.

Zelenski je prethodno rekao nemačkom Bildu da je pozvao Trampa u Ukrajinu "da sve vidi svojim očima i donese zaključke". Rekao je da je Donald Tramp privatno izrazio interesovanje za prihvatanje poziva da poseti Ukrajinu.

Trampova kampanja se u sredu ogradila od Zelenskih komentara, nazvavši ih "neispravnim".

"Nije bilo kontakta od strane Zelenskog, a predsednik Tramp je rekao da ne bi bilo prikladno da sada ide u Ukrajinu pošto više nije vrhovni komandant," rekao je zvaničnik Trampove kampanje za CNN.

Ukrajinski lider je takođe iskoristio ekonomski forum da pozove saveznike da budu "realisti" umesto "pesimista" kada ga je Pletgen pitao o dugom vremenu čekanja Ukrajine na proizvodnju i mobilizaciju zapadnog naoružanja dok su njeni vojnici "trenutno u povlačenju".

Zelenski je rekao da se situacija u istočnim regionima Ukrajine "sada stabilizovala".

"Vidimo kako nam raste BDP jer je pomorski koridor aktivan. Ne bih gledao na situaciju kao vi", nastavio je. "Mi smo u ratu i neprijatelj je ozbiljan, ali hajde da budemo realisti, a ne pesimisti."

"Kada budemo imali oružje i konkretne korake od partnera, slomićemo Putinovu kičmu", dodao je.

Takođe, tokom svog govora na forumu, Zelenski je ukazao na obnovljenu upotrebu vazdušnih bombi od strane Rusije kao jednu od glavnih "opklada" predsednika Vladimira Putina kako bi promenio tok rata.

"Sada Rusija počinje da bombarduje Harkov tim bombama. To su specijalne vođene bombe koje uništavaju sve unutar stotina metara", objasnio je Zelenski, nazivajući to "poslednjom efikasnom opkladom Putina u ovom ratu."

Rekao je da je Putinova "opklada na teror" i da ruski lider "veruje da će ovim bombama okrenuti situaciju u svoju korist."

"On misli da će ove bombe biti dovoljne i da će konačno uništiti naš energetski sistem, bacajući Ukrajinu u mrak."

Zelenski je takođe naglasio da Ukrajina poštuje uslove koje su postavile zapadne zemlje za snabdevanje Kijeva oružjem.

Na pitanje o ograničenjima postavljenim od strane zapadnih zemalja, uključujući i zabranu korišćenja naoružanja na daljinu za ciljeve u Rusiji, Zelenski je rekao da ni jedno od oružja koje je korišćeno na ruskoj teritoriji nije bilo isporučeno od strane Zapada.

"Nije tajna da je uslov za korišćenje zapadnog oružja bilo to da ne napadamo ruske ciljeve na ruskoj teritoriji", rekao je Zelenski.

"Želim da naglasim da nijedno zapadno oružje nije korišćeno na takav način. Čak nismo ni uzvratili udarce sa takvim oružjem na ruskom teritoriju. To je istina."

"Sve što Ukrajina koristi nakon ruske agresije proizvodi se isključivo u Ukrajini i koristi se isključivo protiv vojnih ili energetskih ciljeva."

"Čak ni svoje oružje ne koristimo protiv civilnog stanovništva."

Rusija je izvršila raketne napade na južnu Odesku oblast u sredu, gađajući transportnu i logističku infrastrukturu, saopštile su Odbrambene snage juga Ukrajine na Telegramu. "Neprijatelj nastavlja metodološki da teroriše Odesku oblast", saopštile su odbrambene snage.

Trenutno nema informacija o žrtvama, a obim štete se utvrđuje.

Ukrajinska državna železnička kompanija, Ukrzaliznytsia, navela je na Telegramu da su dva železnička radnika povređena i hospitalizovana tokom napada na Odesu u sredu ujutro.

Najnoviji napadi na Odesu su usledili nakon talasa napada dronovima na jugu Ukrajine tokom noći, pri čemu je uništeno 12 dronova u regionu Mikolajeva. Ruske snage su ciljale energetski objekat izazvavši požar koji je sada stavljen pod kontrolu, saopštile su odbrambene snage na Telegramu.

Napad na infrastrukturu juga Ukrajine izazvao je prekide u snabdevanju strujom u oblasti Hersona, naveo je na Telegramu Oleksandr Prokudin, šef vojnog upravnog područja Hersona. Radovi na obnavljanju snabdevanja energijom u oblastima Hersona i Mikolajeva su u toku, saopštila je ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA