Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak 64 stepena razlike nad ovom zemljom: Na jednom kraju +30°C, u drugom -34°C

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jug zemlje pogađaju i katastrofalne poplave

  • 0
Današnje temperature vazduha Foto: Metociel

Rusija se ovih dana suočava sa ekstremnim vremenskim pojavama. Južne predele zemlje, u pograničnom delu sa Kazahstanom, pogađaju katastrofalne poplave i to nakon naglog otapanja snega, obilnih ikiša, ali i pucanja brane. Reka Ural sa pritokama poplavila je nekoliko gradova i više stotina manjih naselja. Poplavljena područja nalaze se na oko 1.800 kilometara jugoistočno od Moskve. Ovo su najveće poplave na ovom prostoru ikada.

Istovremeno, zapadne i jugozapadne predele Rusije zahvatila je veoma topla vazdušna masa iz centralne i jugositočne Evrope, uz prave letnje temperature iznad 25°C, a danas je u pograničnom delu jugozapada Rusije i istočne i severoistočne Ukrajine mereno čak 30°C. Tropski dani uz temperature od 30°C beleže se i na istoku i severoistoku Ukrajine.

Toplo je i na širem području Moskve, uz temperature od 20 do 25°C.

Nakon ledenih dana i temperatura od -10°C, topliji vazduh sa juga sa zapada Rusije stigao je i do severa evropskog dela Rusije, pa su uz kišu temperature dostigle vrednosti između 5 i 10°C.

I dok je širom Rusije već stiglo proleće, ledeno se i dalje zadržava na Dalekom istoku Rusije, pa su tako jutros na severozapadu Jakutije merene temperature od -34°C.

Dakle, jučerašnja razlika između najniže i najviše temperature u Rusiji iznosila je čak 64 stepena.

Ova zima širom Evrope i našeg područja bila je najtoplija ikada, uz pravo prolećno vreme. Istovremeno, širom Rusije zima je bila ledena, uz nekoliko polarnih udara, pa su tako temperature u Jakutiji padale na -60°C, u evropskom delu Rusije na -40°C, a na području Moskve i do -35°C. Snega je bilo u obilnim količinama, neretko u mnogim gradovima ukljujučujući i Rusiju više od 60 centimetara.

Klima Rusije jedna je od najoštrijih na svetu. Odlikuje se oštrom kontinentalnošću. Zime su ledene, na istoku zime traju 7 meseci, uz temperature od -60°C, pa i niže, dok su znatno blaže u evropskom delu Rusije, zahvaljujući uticaju Atlantika, a na obali Crnog mora su i toplije, uz temperature od 5 do 10°C.

Leta su širom Rusije kratka, ali vrlo topla, dok su na jugu Sibira i na jugu Rusije i vrela, uz temperature i iznad 40°C.

Izuzetak su severna obala Rusije i sam sever Rusije, gde zime traju 9 meseci, uz temperature ispod 0°C, dok su leta kratka i sveža, uz temperature od 10 do 20 stepeni, a unutar kopna mogu dostići i 30-35°C.

Istočna obala Rusije koja izlazi na Pacifik odlikuje se monsunskom klimom visokij širina, pa su zime ledene i suve, uz temperature do -30°C, a leta veoma vlažna i kišovita, uz temperature do 25°C i uz neretko efekat tajfuna iz tropskih širina.

Padavina ima najviše na zapadu Rusije i u priobalnim predelima na istoku, uglavnom od 500 do 1000 mm. U Sibiru ima tek 300 do 400 mm, a na jugu Rusije i u stepama od 200 do 300 mm, un pustinjama na obali Kaspijskog mora tek 100 mm kiše. Najviše padavina ima na padinama Kavkaza koje su okrenute ka Crnom moru, gde zbog efekta orografije padne i 2-3000 litara padavina po kvadratnom metru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA