Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD postrožile prodaju vatrenog oružja, evo šta je sada obavezno

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD postrožile prodaju vatrenog oružja, obavezne pozadinske provere

  • 1
Amerika, oružje Foto: Shutterstock

Uredba koja zahteva od prodavaca oružja da dobiju savezne licence i obave pozadinsku proveru kupaca nezavisno od toga u kom delu SAD prodaju oružje uskoro će stupiti na snagu, saopštilo je danas američko Ministarstvo pravde.

Ova uredba podrazmeva da će se oni koji prodaju oružje na izložbama oružja i na internetu suočiti sa istim zahtevima kao i prodavnice oružja kada je u pitanju pozadinska provera potencijalnih kupaca, javlja Rojters.

Kako je rekao zvaničnik Bele kuće, procenjuje se da je 23.000 pojedinaca angažovano u nelicenciranim poslovima trgovine oružjem u Sjedinjenim Državama, a uredba će uticati na desetine hiljada prodaja oružja godišnje.

Broj dece ubijene oružjem u SAD dostigao je rekord 2021, dok je broj masovnih pucnjava porastao poslednjih godina, a u SAD je stopa smrti od vatrenog oružja mnogo veća nego u drugim razvijenim državama.

''Prema ovoj uredbi, neće biti važno da li se oružje prodaje na internetu, na izložbi oružja ili u maloprodajnom objektu. Ako prodajete oružje pretežno da biste zaradili profit, morate biti licencirani i morate da izvršite pozadinsku proveru“, rekao je ministar pravde Merik Garland.

Iako će povećati broj pozadinskih provera, uredba ne važi univerzalno i određeni transferi vatrenog oružja, uključujući one među članovima porodice i dalje će biti dozvoljeni bez provere.

Američki zakonodavci usvojili su savezni zakon o reformi oružja u junu 2022, nakon niza masovnih pucnjava, a nekoliko dana nakon odluke Vrhovnog suda kojom su proširena prava vlasnika vatrenog oružja.

U martu 2023. predsednik Džozef Bajden je izdao izvršnu naredbu usmerenu na proširenje pozadinskih provera za kupovinu oružja i pozvao Kongres da preduzme dodatne mere za smanjenje oružanog nasilja.

Kako navodi Rojters, očekuje se da će grupe koje zagovaraju pravo na oružje će podneti sudsku žalbu na uredbu, dok će republikanci u Kongresu biti protiv stupanja ove odluke Ministarstva pravde na snagu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    12. april 2024 | 07:08

    Sad niko više neće moći da ima više od 5 pušaka i 4 pištolja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA