≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iran upozorio da će njegov odgovor biti "snažniji i odlučniji" ako Izrael uzvrati nakon napada

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pozivajući se na samoodbranu od ponovljenih izraelskih vojnih agresija, iranski ambasador je rekao da su udari bili konkretno odmazda na izraelski napad 1. aprila na, kako Iran kaže, diplomatske objekte u Damasku

  • 2
Iranski projektil iznad Tel Aviva Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iran je upozorio da će odgovoriti većom snagom ako Izrael uzvrati na udare ovog vikenda, za koje je Teheran rekao da su i sami odgovor na izraelski napad ranije ovog meseca na kompleks njegove ambasade u glavnom gradu Sirije Damasku.

"Islamska Republika Iran neće oklevati da iskoristi svoje inherentno pravo na samoodbranu kada je to potrebno", rekao je iranski ambasador i stalni predstavnik pri UN Amir Said Iravani u saopštenju.

"Ukoliko izraelski režim ponovo izvrši bilo kakvu vojnu agresiju, odgovor Irana će sigurno biti jači i odlučniji", dodao je ambasador Iravani.

Pozivajući se na samoodbranu od ponovljenih izraelskih vojnih agresija, Iravani je rekao da su udari bili konkretno odmazda na izraelski napad 1. aprila na, kako Iran kaže, diplomatske objekte u Damasku.

Iran tvrdi da je napad prekršio međunarodno pravo i doveo do smrti sedam iranskih vojnih savetnika, uključujući ključne komandante Korpusa iranske revolucionarne garde.

U saopštenju se takođe kritikuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog "neuspeha da održi međunarodni mir", dozvoljavajući Izraelu da "krši" utvrđene međunarodne norme i eskalira regionalne tenzije.

Izrael je izveo brojne napade na ciljeve u Siriji koje podržava Iran, često gađajući pošiljke oružja navodno namenjene Hezbolahu, moćnom iranskom zastupniku u Libanu.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad 1. aprila u kojem je uništena zgrada iranskog konzulata u glavnom gradu Damasku i ubijen Mohamed Reza Zahedi, visoki komandant Revolucionarne garde.

Međutim, portparol Izraelskih odbrambenih snaga rekao je za CNN da su njihovi obaveštajni podaci pokazali da zgrada nije konzulat, već da je "vojna zgrada Kudsovih snaga prerušena u civilnu zgradu".

(Telegraf.rs)

Video: Jezivo! Na severu Izraela se čuju sirene zbog vazdužnog napada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nema

    14. april 2024 | 08:38

    Tu ,,ako,, Vec ima da sravna Teheran..

  • Ha,ha

    14. april 2024 | 11:10

    U tvojim mislima,ako nisi znao,Iran je najveći proizvodjač dronova,a ovi izronacisti ako nastave,neće znati šta ih čeka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA