Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodostaj se približava kritičnom nivou: Počela evakuacija dva sela u ruskoj Tjumenskoj oblasti zbog poplava

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema poslednjim podacima, vodostaj je na tom mestu dostigao 748 centimetara, a kritični nivo za to područje je 800 centimetara

  • 0
Rusija poplava Foto: Profimedia/Sputnik/Vladimir Astapkovich

Evakuacija meštana dva sela u ruskoj Tjumenskoj oblasti počela je danas zbog poplava, saopštio je informativni centar regionalne vlade. Informativni centar je naveo na svom Telegram kanalu da se meštani sela Lajkova i Butirka u okrugu Išim premeštaju u centre za privremeni smeštaj zbog poplava, prenela je agencija RIA Novosti.

Gubernator Tjumenske oblasti Aleksander Mor upozorio je da bi reka Išim mogla da se izlije u blizini sela Iljinka u narednim danima.

Prema poslednjim podacima, vodostaj je na tom mestu dostigao 748 centimetara, a kritični nivo za to područje je 800 centimetara.

U Tjumenskoj oblasti u ponedeljak je uvedena vanredna situacija zbog poplava, a u opasnosti od poplava je 51 naselje, 1.847 kuća i 7.291 osoba.

Vrh poplavnog talasa očekuje se od 23. do 25. aprila.

Regioni južnog Urala su se ove godine suočili sa rekordnim poplavama.

Najteža situacija je u Orenburškoj oblasti gde je 5. aprila probijena brana koja je štitila grad Orsk od reke Ural.

Vlasti su izvršile masovne evakuacije stanovništva, a danas je prvi put počeo da opada nivo vode u Orenburškoj oblasti.

U regionu je uvedena vanredna situacija federalnih razmera, a regionalna vlada procenjuje štetu od poplava na oko 208 miliona evra.

Vanredno stanje je takođe na snazi u Kurganskoj oblasti. Nivo reke Tobol u gradu Kurganu počeo je primetno da raste, a voda se približava gradu.

U tom regionu postoji opasnost da budu poplavljena 62 naselja i 4.300 kuća. Vlasti susednog Kazahstana kažu da su sadašnje poplave najveće u poslednjih 80 i više godina, a u nekim regionima zemlje proglašena je vanredna situacija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA