Vreme čitanja: oko 1 min.

Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je rekao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze

  • 1
Antonio Gutereš Moldavija Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je večeras da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

"Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta pune razmere. Sada je vreme za deeskalaciju", rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

On je rekao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

"Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći“, rekao je Gutereš.

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru.

"Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove“, naglasio je on.

Sednica Saveta bezbednosti UN održava se na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada diplomatsku misiju Irana u Damasku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    15. april 2024 | 00:20

    Licemeri, I dvolicne osobe. A cija je to uzdrzanost preko potrebna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA