Vreme čitanja: oko 1 min.

Promene u Briselu: Vera Jurova uskače na mesto komesara za pravdu EU

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dosadašnji komesar Dider Rejnders ulazi u trku za mesto šefa Saveta Evrope zaduženog za ljudska prava

  • 1
Vera Jourova Foto: Tanjug/AP

Vera Jurova (59), popredsednica Evropske komisije preuzeće mesto evropskog komesara za pravdu, nakon što se dosadašnji komesar Dider Rejnders iz Belgije, kandidovao za mesto šefa Saveta Evrope!

Kako prenosi briselski portal Politico.eu, Rejnders je krenuo u kampanju za mesto šefa Saveta Evrope zaduženog za ljudska prava.

To su portalu potvrdila tri izvora iz Brisela. Savet Evrope je 25. marta objavio da su, pored Rejndersa, kandidati za prestižnu funkciju još i Alan Berset, bivši predsednik Švajcarske, kao i Indrek Sar, eks ministar kulture Estonije. Glasanje će biti održano krajem juna.

Rejnders je morao da napusti funkciju kako bi krenuo u kampanju za novu funkciju. Savet Evrope, čije je sedište u Strazburu, ima 46 zemalja članica i nije deo institucija Evropske unije. U pitanju je vlo važna multilateralna organizacija i demokratska institucija, koja se bavi pitanjima vezanim za pravo i na čelu je Evropskog suda pravde. Očekuje se da će Rejnders napustiti funkciju tek 25. aprila ali će već ove nedelje morati da učestvuje u parlamentarnoj sednici Saveta Evrope. Na njegovomprofilu na društvenoj mreži Iks (bivšem Tviteru) već se navodi da je on kandidat Savet Evrope.

Vera Jurova, političarka iz Češke, već je obavljala funkziju komesara EU za pravdu i polnu jednakost u periodu od 2014. do 2019. Uskalala je na mesto zamenika komesara EU za jednakost kada je Margreta Vestager napustila funkciju kako bi se kanidovala za mestu u Evropskoj investicionoj banci (EIB).

Jurova je deo iste političke grupacije kao i Rejnders, a već je najavila da neće tražiti treći mandat kao Evropski komesar. Njen prelazak na novu funkciju deo je većeg tumpanja u Briselu uoči izvora za Evropski parlament koji će biti održani od 6. do 9. juna. i formiranja nove Evropske komisije što se očekuje krajem godine.

Telegraf.rs/Politico.eu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darosava

    15. april 2024 | 14:12

    E baš me zabole za ovu dvorsku kamarilu koja se igra neke demokratije i pravde. Oni i pravo i pravda su milionima svetlosnih godina udaljeni. Po njima pravda je kada oni kažu da je pravda. Tako po njihovim merilima pravda je i bombardovanje Srbije i Crne Gore 1999. godine. Ma ginu u ..... ........ tu bulumentu političkih nakaza. Daleko im naša kuća od njihove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA